Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия срещу насилието над жени и домашното насилие в София и други градове

Снимка: БТА

"Нито една повече" е лозунгът на шествията срещу насилието над жени и домашното насилие, които се провеждат тази вечер в София и други големи градове. 

“Спрете да биете жените си”, “Не ги раждаме, за да ги режете, душите и пребивате вие”“Сексизмът убива, властта прикрива”,“И една е много” са само част от транспарантите, които се виждат на демонстрацията пред Съдебната палата в София тази вечер, организирана от неформалния колектив “Феминистки мобилизации”, който за трета поредна година провежда протести срещу насилието над жени. За да подкрепят каузата въпреки мразовитата вечер навън излязоха десетки хора. Прави впечатление, че повечето от тях са млади, а някои от тях са довели и децата си.

Основните искания на протестиращите обобщи Десислава Димитрова- част от неформалния колектив:

“Основните ни искания са свързани с разкриване на кризисни центрове във всяка област в страната, с приемането на задължителни часове по здравно и сексуално образование в училищната програма, които да действат като превенция срещу сексуално насилие и тормоз; свързани са с разширяване на дефиницията “интимна връзка”, така че тя да включва и LGBT хората, и за преразглеждане на спорния 60-дневен срок, който всъщност е в Закона за защита от домашното насилие и е обвързан с това, че интимната връзка трябва да е била поне 6- дни, за да може хората да се възползват от закрила по този закон”.

На демонстрацията в София се чуха и изказвания с пропалестинска насоченост.

"Нито една повече“ казаха младите хора във Велико Търново, включили се тази вечер в дъжда на протеста срещу насилието над жени. 

"Тук съм, за да изкажа солидарност с всяка жертва на насилие, защото сме стряскат числата, които виждам – 20 жени, починали от домашно насилие само за тази година в България, въпреки промяната в закона, която се въведе това лято. Трябват още промени, трябва превенция на насилието“, заяви Виктория Велчева.  

"Да се насочи не само общественото внимание, но и политическото внимание върху този огромен проблем, който виждаме, че ескалира страшно много в България през последните години. Трябва да има активни кризисни центрове, трябва да има строги наказателни мерки, психологическа подкрепа да се оказва“, посочи Адриана Христова.  

За тази седмица трима мъже във Великотърновска област бяха обвинени от прокуратурата в престъпления, свързани с домашно насилие над жените, с които живеят. Адвокат Дончо Бораджиев е защитавал жени, жертви на домашно насилие: 

"Правосъдието е ефективно, стига жертвите да съберат смелост да си търсят правата и най-вече комшиите да си влязат в ролята на граждани и да започнат да помагат на жертвите, а не да си затварят ушите и вратите, когато става въпрос за насилие на една стена разстояние от тях“. 

По повод Международния ден на ООН за борба срещу насилието над жени, специално обръщение отправи и премиерът Николай Денков.

За БНР директорът на асоциация Анимус Надежда Стойчева очерта още някои от измеренията на проблема у нас: 
Пред сградите на европейските инситтуции в Брюксел днес се издигат оранжеви флагове. Така те се включват за пореден път в кампанията на ООН "Да оцветим света в оранжево" за борба с насилието спрямо жените. По данни на международната организация миналата година 89 хиляди жени и момичета са загубили живота си заради този тип насилие в глобален мащаб. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган.

Мицотакис обсъжда с Ердоган мигрантския наплив и сближаването на двете страни

Намаляване на напрежението между Гърция и Турция в Егейско море и мигрантският наплив са основни теми на днешната визита на премиера Кириакос Мицотакис в Анкара. Продължаване на диалога и задълбочаване на процеса на сближаване между Анкара и Атина е целта на срещата между гръцкия примиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Ердоган,..

публикувано на 13.05.24 в 10:12

Петър Банков: Връзката е разкъсана между гражданите и политически партии

Има разкъсана връзка между гражданите и политическите партии. В НС се водят дебати, за които хората не разбират, защо се водят и каква е причината и последицата. От друга страна изглежда , че политическите партии не се интересуват от това – от какво се вълнуват хората в своето ежедневие. Тази връзка е разрушена. Това предупреди..

публикувано на 13.05.24 в 10:01

Трима задържани при акция срещу търговията с гласове в Бургас

Двама мъже и една жена бяха задържани при специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове за изборите в бургаския квартал "Горно Езерово".  Малки търговски обекти и частни домове бяха претърсени в района на улица "Каваци". Тетрадка с имена беше иззета от една от къщите, а собственикът и отведен в полицейското управление...

публикувано на 13.05.24 в 09:52
областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Среща за организация на изборите в Монтана

Няма сигнали за купуване на гласове в Монтанско. В града предстои работна среща при областния управител с директора на полицията относно организацията на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. Нормално и без затруднения преминава организацията в област Монтана за изборите на 9 юни за европейски и национален парламент. Финансиране от държавата е..

публикувано на 13.05.24 в 09:52
 Центъра за компетентност

Първата за България и региона водородна зарядна станция откриха в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили. В България все още има само един водороден автомобил. И той част от проекта на..

публикувано на 13.05.24 в 09:50
Олена Зеленска

Олена Зеленска е на посещение в Белград

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба са на посещение от вчера в Сърбия, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Това е първото посещение на високопоставен украински представител в Сърбия от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г., отбелязва сръбската редакция на Радио..

публикувано на 13.05.24 в 09:41
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова: Младите хора влизат в системата с манталитета на чиновници, не на магистрати

Абсурдите са доста на терена на реформите, които трябваше да бъдат направени ,  заяви пред БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи. "Нежеланието идваше и идва най-вече от тези системни партии, които години наред се биеха в гърдите с това, че ще прокарат тази съдебна реформа. Наистина се надявам да се окажа лош пророк. От..

публикувано на 13.05.24 в 09:40