Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството в

НС: "Не" за проект, забраняващ в градини и училища материали за полова идентичност, различна от биологичната

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и народният представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева в НС - 29 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Мнозинството в Народното събрание блокира законопроект на "Има такъв народ" за  забраната за разпространение на материали в детските градини и училищата по теми за полова идентичност на децата, различна от биологичната. Промените в Закона за закрила на детето бяха подкрепени само от 73 народни представители. 

Измененията бяха отхвърлени още на първо четене, като "за" тях гласуваха от ИТН, "Възраждане", БСП и 10 депутати от ГЕРБ-СДС.

Текстовете предвиждаха налагане на две забрани с предвидени санкции при нарушения.

Едната забрана - за територията на всички предучилищни и училищни заведения, като се отнасяше за разпространението на различни агитационни материали и провеждане на мероприятия или обучения на здравна, полова и обществена тематика, несъответстваща на общоприетите норми за понятието биологичен пол в обществото.

Другата забрана се отнасяше за медицинските услуги за деца, включващи хормонална или друг вид терапия, свързана с пола. По време на продължилите близо два часа дебати депутатът от ИТН Цветан Предов подчерта:

"Децата представляват бъдещето и ние сме задължени да запазим тяхното психическо, емоционално и физическо здраве".

Маргарита Махаева от "Възраждане" призова да не се изкривява понятието "права на детето":

"Когато станат пълнолетни, ако искат и в еднорози да се превръщат - тяхна си работа, но докато в тях бушуват хормонални бури, дотогава ние нямаме право да се намесваме".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

"И неслучайно тези сили, които искат да въведат Истанбулската конвенция и всички тези последици от нея, неслучайно се ориентират към децата и към младите".

Председателят на образователната парламентарна комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ окачестви дебатите като идеологически и оспори фокусът да е само върху училищата:

"Такива са интернет, такива са медиите, такива са много други фактори на средата. Ние не водим цялостния разговор за възпитателната функция, хващаме една част."
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59