Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" пусна 16 заложници, в замяна Израел освободи 30 палестински затворници

Медицински хеликоптер превозва освободени израелски заложници в болница в Тел Авив, 30.11.2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

30 палестинци са били освободени от израелски затвори, след като 16 заложници бяха пуснати от групировката "Хамас". Това потвърди службата, която отговаря за затворите в Израел. Първо бяха пуснати две израелки от руски произход, а след това 10 израелци и четирима тайландски поданици, обяви израелската армия. Сред освободените от затвори палестинци е и 22-годишната активистка Ахед Тамими, която се бореше против израелската окупация.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън е пристигнал в Тел Авив, предаде агенция "Ройтерс". Очаква се той да се срещне с израелски лидери и да обсъди удължаване на временното примирие между Израел и групировката "Хамас", както и увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Това е третото посещение на Блинкън в региона от атаките на "Хамас" на 7 октомври. Според палестински представители американският държавен секретар вероятно ще се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Израелски бойци в Газа наблюдават как булдозер разрушава горяща сграда.

Израел и "Хамас" преговарят за продължаване на примирието

Израел и палестинската групировка "Хамас" преговарят за продължаване на примирието. В шестия и засега последен ден от прекратяването на огъня се очаква освобождаването на още израелски заложници и палестински затворници.  Досега са пуснати 81 заложници в..

публикувано на 29.11.23 в 15:23

Очаква се примирието между Израел и "Хамас" да бъде продължено с два дни

С още два дни се очаква да бъде удължено примирието между Израел и палестинската групировка "Хамас". В днешния шести ден от прекратяването на огъня в Ивицата Газа трябва да бъдат освободени нови групи израелски заложници и палестински затворници...

публикувано на 29.11.23 в 18:20
Развалините на една от улиците в Дженин, 26 ноември 2023

Израелската армия е щурмувала град Дженин

Израелската армия е щурмувала град Дженин на Западния бряг. Ранени са петима палестинци, съобщи телевизия "Ал Джазира". Според медията, израелските военни са започнали мащабна операция в района с повече от 50 единици бойна техника...

публикувано на 29.11.23 в 08:46

"Хамас" освободи още 12 израелски заложници, Израел - 30 палестински затворници

"Хамас" освободи още 12 израелски заложници в замяна на 30 палестински затворници, пуснати от Израел. Това стана в петия ден от примирието в Ивицата Газа, което продължава и днес. 10 от освободените заложници са израелски граждани, двама са..

публикувано на 29.11.23 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет..

публикувано на 26.07.24 в 19:40