Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" пусна 16 заложници, в замяна Израел освободи 30 палестински затворници

Медицински хеликоптер превозва освободени израелски заложници в болница в Тел Авив, 30.11.2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

30 палестинци са били освободени от израелски затвори, след като 16 заложници бяха пуснати от групировката "Хамас". Това потвърди службата, която отговаря за затворите в Израел. Първо бяха пуснати две израелки от руски произход, а след това 10 израелци и четирима тайландски поданици, обяви израелската армия. Сред освободените от затвори палестинци е и 22-годишната активистка Ахед Тамими, която се бореше против израелската окупация.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън е пристигнал в Тел Авив, предаде агенция "Ройтерс". Очаква се той да се срещне с израелски лидери и да обсъди удължаване на временното примирие между Израел и групировката "Хамас", както и увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Това е третото посещение на Блинкън в региона от атаките на "Хамас" на 7 октомври. Според палестински представители американският държавен секретар вероятно ще се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Израелски бойци в Газа наблюдават как булдозер разрушава горяща сграда.

Израел и "Хамас" преговарят за продължаване на примирието

Израел и палестинската групировка "Хамас" преговарят за продължаване на примирието. В шестия и засега последен ден от прекратяването на огъня се очаква освобождаването на още израелски заложници и палестински затворници.  Досега са пуснати 81 заложници в..

публикувано на 29.11.23 в 15:23

Очаква се примирието между Израел и "Хамас" да бъде продължено с два дни

С още два дни се очаква да бъде удължено примирието между Израел и палестинската групировка "Хамас". В днешния шести ден от прекратяването на огъня в Ивицата Газа трябва да бъдат освободени нови групи израелски заложници и палестински затворници...

публикувано на 29.11.23 в 18:20
Развалините на една от улиците в Дженин, 26 ноември 2023

Израелската армия е щурмувала град Дженин

Израелската армия е щурмувала град Дженин на Западния бряг. Ранени са петима палестинци, съобщи телевизия "Ал Джазира". Според медията, израелските военни са започнали мащабна операция в района с повече от 50 единици бойна техника...

публикувано на 29.11.23 в 08:46

"Хамас" освободи още 12 израелски заложници, Израел - 30 палестински затворници

"Хамас" освободи още 12 израелски заложници в замяна на 30 палестински затворници, пуснати от Израел. Това стана в петия ден от примирието в Ивицата Газа, което продължава и днес. 10 от освободените заложници са израелски граждани, двама са..

публикувано на 29.11.23 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

Петер Стано: Украйна има правото да атакува военни цели на руска територия

Украйна има правото да атакува военни цели на руска територия, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Така той отговори на въпрос за думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според които на Киев трябва..

публикувано на 31.05.24 в 15:32

ДАНС: Запазване на високия интензитет на посегателствата срещу националната сигурност през 2024 г.

През 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки. Това се посочва в доклад на ДАНС, публикуван на страницата..

публикувано на 31.05.24 в 15:24
Александър де Кро

Белгия не позволява Киев да използва предоставените оръжия за удари в Русия

Белгия запазва ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна и няма да позволи на Киев да го използва за удари по цели в Русия. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на Министерството на отбраната. По-рано тази седмица..

публикувано на 31.05.24 в 14:02
Екатерина Бончева

Екатерина Бончева: За първи път ЦИК не предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са . Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и обясни: "Първо ни изпратиха празен..

публикувано на 31.05.24 в 13:58

Украинските сили са отстъпили "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област

Украинските сили са били принудени от руските войски да отстъпят между осем и девет километра във "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област, заяви руският министър на отбраната Андрей Белоусов, цитиран от Ройтерс. Това..

публикувано на 31.05.24 в 13:50
Марчел Чолаку

Румъния въвежда през ноември европейските правила за минимално заплащане на труда

Румъния ще въведе европейските правила за минимално заплащане на труда от 15 ноември. Това съобщи премиерът Марчел Чолаку, цитиран от Диджи24. Това съобщи БТА. "Нека не откриваме отново топлата вода и да отидем към визията на Европа, на Европейския..

публикувано на 31.05.24 в 13:42
Елена Поптодорова

Елена Поптодорова: От делото във Флорида зависи дали ще се стигне до ефективна присъда за Тръмп

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е това във Флорида, в резиденцията "Мар-А-Лаго", за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените..

публикувано на 31.05.24 в 13:41