Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел поднови сраженията в Ивицата Газа, след като "Хамас" наруши примирието

Израелски бойци в Газа наблюдават как булдозер разрушава горяща сграда.
Снимка: АФП

Военните действия между Израел и "Хамас" бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня. Палестинската страна съобщи за осем загинали при израелските удари в ивицата Газа.

Палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас" съобщиха, че при израелските удари са загинали шестима души в Рафах и две деца в град Газа. 

Двете страни не успяха да договорят поредно удължаване на примирието, което позволи освобождаването на общо 110 заложници и 240 палестински затворници, както и доставки на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. 

Израел обяви, че е подновил сраженията с "Хамас", след като палестинската групировка е открила огън по израелска територия, нарушавайки условията на примирието преди изтичането му. 

По-рано тази сутрин беше съобщено за експлозии и изстрели в Газа и въздушна тревога в райони около анклава, където сирените звучаха за първи път от влизането в сила на договореностите на 24 ноември. 

В Тел Авив американският държавен секретар Антъни Блинкен отново призова Израел да пази цивилните в ивицата Газа, като същевременно потвърди подкрепата на Вашингтон за неутрализиране на "Хамас". 

Израелската офанзива в Газа започна след атаките на групировката на 7 октомври, при които загинаха 1200 души и 240 бяха взети за заложници. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти: