Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство обяви план от пет точки за намаляване на имиграцията

Британският министър-председател Риши Сунак (вляво), външният министър Дейвид Камерън (в центъра) и вътрешният министър Джеймс Клевърли (вдясно).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обяви нов план от пет точки за намаляване на имиграцията, който включва забрана за болногледачите да вземат със себе си членове на семейството и по-висок праг на заплащане, за да могат хора от чужбина да кандидатстват за виза за квалифицирани работници.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли бе подложен на натиск, след като пое поста преди три седмици да демонстрира, че ще действа с твърда ръка за намаляване на имиграцията.

Консерваторите бяха разгневени след като Върховнияj съд отхвърли тяхната схема за депортиране на търсещи убежище в Руанда и рекордната нетната миграция от 745 000 през последната година.

Клевърли нарече в парламента плана от пет точки "най-стабилният", предлаган досега от което и да е правителство.

Първо, чуждестранните болногледачи няма да могат да водят със себе си членове на семействата, за да се сложи край на злоупотребите с издаването на този вид специална виза.

Второ, променя се минималната заплата за виза за квалифицирани работници от 26 200 на 38 700 паунда, макар и на този етап да се прави изключение за болногледачите и здравните работници.

Трето, ще бъде преразгледан списъкът на правителството с професии, в които има недостиг на персонал, като се очаква намаляване както на професиите, така и на бройките.

Четвърто, минималният праг за семейна виза също ще бъде повишен до 38 700 паунда, за да се гарантира, че хората водят само лица, които могат да подкрепят финансово.

И пето, затягане на ограниченията за довеждане на членове на семействата със студентска виза.

Джеймс Клевърли допълни също, че имигрантите ще трябва да плащат над два пъти повече, за да могат да ползват услугите на националното здравеопазване.

По публикацията работи: Мария Йорданова