Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължава с офанзивата в Газа

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа към Израел, 23 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Израелските сили продължават бомбардировките в южната част на Ивицата Газа. Съобщава се за десетки убити и ранени палестинци, въпреки многократните призиви от страна на Съединените щати и ООН за защита на цивилните. Според радикалното палестинско движение "Хамас" от края на примирието миналия петък са загинали 900 души. Общият брой на жертвите след 7 октомври наближава 16 000.

Палестински лекари съобщават за сериозни трудности в работата на болниците в южната част на Ивицата Газа, както и за обстрели край лечебни заведения. Лекарите изпитват трудности да си изпълняват задълженията заради липсата на лекарства и персонал. Всички интернет и комуникационни услуги в Газа са прекъснати, заяви основната телекомуникационна фирма на територията.

През вчерашния ден град Хан Юнис беше обект на интензивни атаки, а на хората беше наредено да се изтеглят към брега на Средиземно море и Рафах. От Световната здравна организация информираха, че Израел е наредил на персонала ѝ да премести медицинските консумативи от два склада в южната част на ивицата Газа в следващите 24 часа, тъй като операцията на армията ще ги направи неизползваеми. От армията по-късно отхвърлиха твърденията.

Съединените щати заявиха, че очакват Израел да избягва да атакува райони в Газа, които израелските власти са обозначили като "зони, в които няма да се нанасят удари". В изявлението Джейк Съливан, съветник на Белия дом по въпросите за националната сигурност, се казва също, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници, държани от "Хамас" в Газа.

Междувременно вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че Израел обмисля да наводни подземните тунели в Ивицата Газа с морска вода и вече е създал система от големи помпи. Изданието цитира неназовани американски представители, според които по този начин съоръженията ще бъдат разрушени, а бойците на групировката ще бъдат накарани да излязат от прикритието си.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Сиоти

Суматоха във френската умерена десница

Френски десни партии бяха обхванати от вътрешно противоборство днес на фона на все по-напрегната кампания за предсрочните избори, свикани от президента на Еманюел Макрон, който е по-застрашен от по-обединената левица, коментира АФП. Само две години, след като той не успя да си осигури мнозинство в парламента, за да подсили втория си..

публикувано на 13.06.24 в 13:46

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37
Валерия Велева

Валерия Велева: Борисов снижава егото си и ще има кабинет на ГЕРБ, но като експертен

Правителство ще бъде създадено, защото, ако се стигне до нови избори, ще бъде катастрофа за страната . Това прогнозира пред БНР журналистката Валерия Велева от сайта "Епицентър" и добави, че ГЕРБ ще излъчи експерти за бъдещия кабинет . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция..

публикувано на 13.06.24 в 13:25

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната..

публикувано на 13.06.24 в 13:09
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. Тя каза това на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните-членки в Люксембург: "Те са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Токът поскъпва средно с 1,39%

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с..

публикувано на 13.06.24 в 12:46

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27