Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екосдружение иска депозитна система за бутилки и кенчета

Снимка: Радио ВИДИН

Въвеждане на депозитна система за бутилки и кенчета поиска екологичното сдружение “За Земята”. В кампанията се включи актрисата Илиана Лазарова, която засне специален видеоклип.  

Всеки българин изхвърля по 113 пластмасови бутилки годишно или 14 пъти повече от средния германец. Голяма част от бутилките отиват на сметища, където остават в природата, а други се изгарят в заводи, въпреки че не би трябвало, обясни Лазарова за БНР. Само от 10 до 20% изобщо от отпадъците в България се рециклират. Депозитната система би решила, поне частично, проблема, убедена е тя. 

“В Германия тази система е много популярна. Това е мотивация за гражданина да си рециклира поне пластмасовите бутилки. Представете си банкомат или машина, поставена на много места в из цялата страна със съдействието на ЕС и на правителството. След като тези системи се поставят, всеки гражданин може да отиде със събрано количество бутилки. Вкарва пластмасовите бутилки в машината, която връща монети за въпросните бутилки”. 

В предаването “Преди всички” по “Хоризонт” актрисата припомни, че в потребителите в момента си купуват пластмасовата опаковка, плащат ѝ и данък “смет”, а ЕС ни налага глоби за нерециклиране. Апаратите не са скъпи, защото ЕС субсидира технологията. 

“1/3 от стойността на закупената бутилка с течност - минерална вода, газирани напитки или бира - е в опаковката, която сме заплатили вече. Тоест при връщането в такова устройство, когато върнеш пластмасовата бутилка, получаваш съответно парите, които вече си платил за въпросната бутилка”. 

От години у нас се чака такава система, но така и не се въвежда. Обяснението на Лазарова е:

"Според мен това е свързано много с манталитета на българина. Ние се занимаваме с всякакви други проблеми, свързани с обществото ни, с правителството, със законодателството, но никога не остава време за опазване на околната. Сякаш този проблем не ни вълнува и той няма да ни достигне, сякаш не е чак толкова важно. Всъщност е важно, тъй като получаваме ежегодно глоби от ЕС за ниския процент на рециклиране на отпадъци”. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22