Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 000 работници в технологичната индустрия се очаква да загубят работата си до 2030 г.

Снимка: БГНЕС

2023 година се превърна в година на масови съкращения. Много компании в технологичния сектор в целия свят решиха да освободят голяма част от работната си сила. Тенденцията не подмина и Испания, където през следващите две години ще бъдат съкратени 5 124 души само от "Телефоника".

Испанският телеком вече информира синдикатите за предстоящите съкращения. Повече от половината от тях са в регионите на Мадрид, Каталуния и Андалусия. Според ръководството на компанията причините са "продуктивни, организационни и технически“, а според синдикатите основната е навлизането на изкуствения интелект в сферата на телекомуникациите. Затова те ще настояват за отпускането на обща финансова помощ от държавата, и от "Телефоника", която да помогне на съкратените да се преквалифицират и да си намерят нова работа.

Телекомът обаче не е единственият, който планира съкращения. Само през тази година 1 144 технологични компании са съкратили 256 411 души по целия свят. През 2022 г. те са били близо 165 000. Освен изкуствения интелект като причини се сочат и инфлацията, и рискът от рецесия.

Много от компаниите в сектора започнаха да търпят загуби още от пандемията, които бяха увеличени от икономическите последици от войната в Украйна. Сред тях са "Спотифай", "Бритиш телеком", "Водафон" и "Мета", чийто осъществени или планирани съкращения касаят над 90 000 души.

Компанията "Амазон", която изживя "златната си ера" по време на пандемията сега съкрати 27 000 служители. Без работа остана и 80% от испанския персонал на "Екс", по-рано "Туитър".

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

Гуцанов отвърна на Пеевски: Нормален процес е! Кандидатът се нуждае от време, за да предложи кои министри ще останат

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов каза, че няма забавяне в процедурата по съставяне на служебно правителство. За Пеевски темата днес е: Защо се бави процедурата за служебен кабинет? Така той коментира упреците от колегата му от ДПС Делян Пеевски към президента, че нарочно бави процедурата:..

публикувано на 15.08.24 в 11:25
Калин Стоянов

Калин Стоянов за акцията срещу Гайтански: Казус, по който МВР не е пряко отговорно

Вътрешният министър Калин Стоянов предположи ,че Румен Гайтански и Стоян Мавродиев ще бъдат обявени официално за издирване във връзка с разследването , в което МВР оказва съдействие на антикорупционата комисия. Стоянов допълни, че МВР работи по случая само въз основа на постановления ,които са постъпили официално. "Продължаваме да оказваме..

публикувано на 15.08.24 в 11:25

Къща и две пристройки изгоряха при пожар в Хасковско

Къща и две неизползваеми пристройки за животни са изгорели в село Дъбовец, община Любимец. Пожарът избухна вчера следобед, съобщиха от  Областната дирекция на МВР в Хасково, предаде БТА. Установено е, че пламъците са избухнали в двор на къща, обитавана от 65-годишен мъж, който е задържан за 24 часа. По случая се води досъдебно..

публикувано на 15.08.24 в 10:49
Димитър Марков

Димитър Марков: КС носи 90% от отговорността за вакуума в съдебната власт

" В момента този състав на ВСС като че ли няма никакво желание да продължи да работи , тъй като реално е близо 2 години над мандата и при пълна неизвестност колко време още ще продължи този вакуум, тъй като политическата обстановка не дава индикации, че скоро ще бъде избран нов ВСС ". Това коментира пред БНР Димитър Марков от правната програма..

публикувано на 15.08.24 в 10:28
Стела Николова от ПП-ДБ

ПП-ДБ искат спешни мерки за предотвратяване на пожари с жертви в болници

Работата на НС започна със спор около причините за тежките условия в психиатричните клиники. В декларация Стела Николова от ПП-ДБ призова за спешни мерки, за да се предотвратят още случаи на изгаряне на пациенти след този във Варна, който е шести за последните 5  години. По думите на Николова се налагат спешни действия по изпълнение на препоръките..

публикувано на 15.08.24 в 10:18
Делян Пеевски

За Пеевски темата днес е: Защо се бави процедурата за служебен кабинет?

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира упреците от "Възраждане" и ПП-ДБ, че използва прокуратурата като бухалка по случая с проверката срещу Румен Гайтански - Вълка. "От партия на кеша и от проруската партия, от най-големите мафиоти и слуги на Путин в България, питай ги ти какво правят и защо прокуратурата нищо не..

публикувано на 15.08.24 в 10:06

Деяна Марчева: Прилагането на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училище ще доведе до лов на вещици

ЛГБТИ и стигмата в България, за която не се говори, стои в обществото ни на всички нива.  Това коментира в интервю пред БНР доц. д-р Деяна Марчева,  преподавател Конституционно право в НБУ за искането президентът Румен Радев да наложи вето ва Закона, в който се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище...

публикувано на 15.08.24 в 10:06