Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И ако има сътресения, ще бъдат поети по времето на премиер Мария Габриел, каза Бойко Борисов

Борисов защити общия законопроект на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС за дерогацията, внасят го утре

Бойко Борисов, Делян Добрев и Радослав Рибарски (отляво надясно) в кулоарите на парламента - 7 декември 2023 г.
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново защити взетото решение за внасяне на общ компромисен проект на формациите, подкрепящи кабинета, за пълна отмяна на дерогацията за петрола от Русия от 1 март следващата година, а от 1 януари – отпадане на квотите за износ на нефтопродукти от руски петрол.

До този вариант се стигна, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ оттеглиха проектите си, които предвиждаха отмяна на дерогацията съответно от 1 януари и от март следващата година:

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови с общия законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни, и утре той ще бъде внесен в парламента, обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът Бойко Борисов в присъствието на Радослав Рибарски от ПП-ДБ и председателя на енергийната комисия Делян Добрев.

Ще го защитаваме заедно, каза Борисов:

 Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл два закона да се бият в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това ние пак да не си говорим 3 дена.

Затова оттеглихме и двата проектозакона - и този на ПП-ДБ, и този на ГЕРБ. И направихме един междинен вариант, така че от една страна безпокойството на колегите, че може да се случи нещо в тия два месеца с цените на горивата, да отпадне тази съответно опасност, и в същото време, колкото може по-бързо тази дерогация да свърши", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни и какво е имал предвид, когато е говорил, че при отстъпление ще даде оставка като лидер на ГЕРБ – от думите му стана ясно, че партията ще продължи да подкрепя правителството, каквито и трудности да срещне след отмяната на дерогацията, а не конкретно срокът 1 януари:

"Точните ми думи -  казах на Найо Тицин, че ако се направи така, че да влезе дерогацията от първи и възникнат тези проблеми, за които колегите говорят, ние ще стоим твърдо зад тях. Ако трябва ще си дам оставката от ГЕРБ. Това ми бяха думите.(...) от първи януари."

Общият законопроект ще бъде внесен утре в деловодството на парламента, обясниха Делян Добрев и Радослав Рибарски.

За подготовката на общ вариант за отпадане на дерогацията съобщи по-рано днес председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС. 

На въпрос дали законопроектът предвижда гаранции, че на пазара няма да има сътресения, Борисов отговори:

"Това никой не може да го гарантира, защото те, така или иначе, с дерогация отидоха миналата година на 4 лева, нали тъй. В 17 държави днес, които нямат дерогация, бензинът е по-евтин.

И ако има сътресения, ще бъдат поети по времето на премиер Мария Габриел, което колегите се страхуваха да не би да е капан от страна на ГЕРБ - като искаме от първи януари, това да се случи при премиера Денков.

Заедно ще понесем ударите, ако има такова нещо, но аз с намаляването сега на руския петрол от тяхната експлоатация, мисля, че няма да се стигне до там", коментира още Борисов на брифинга в кулоарите на парламента.

А депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски каза, че общият законопроект за спиране на дерогацията ще потуши опасенията на трите формации - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, че изключението, което България ползва с разрешение на ЕК, позволява да се заобикалят санкциите, наложени на Русия

 това е обединяващото в този законопроект, който в момента ще се внесе - увеличават се значително санкциите, ако се открие, че се заобикаля дерогацията и условията по дерогацията, 20 милиона или 50 милиона става при повторно нарушение това нещо", заяви Рибарски.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на..

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43