Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството в НС оттегли двата законопроекта за дерогацията за руски петрол

Снимка: БГНЕС

Със 124 гласа "за" мнозинството в Народното събрание оттегли двата законопроекта за отпадане на дерогацията за руски петрол. Единият, който беше внесен от ГЕРБ и ДПС - предвиждаше срокът да е от 1 януари догодина. Другият на ПП-ДБ, в който беше записано дерогацията да отпадне не по-късно от 1 март 2024 година. От БСП и "Възраждане" гласуваха "против", а "Има такъв народ" не участваха в гласуването.

По-рано стана ясно, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са постигнали съгласие за прекратяването на дерогацията от 1 март 2024, а от 1 януари се прекратява износът.

Решението за оттеглянето на двата законопроекта стана след постигнато съгласие между политическите сили на среща в парламента, час след като депутатите започнаха обсъждането им на първо четене в пленарната зала, а дебатите бяха прекъснати. След като се депутатите се върнаха в залата председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи:

"Със заявлението носителите на двата законопроекта оттеглят същите".

Решението предизвика остри реакции от страна на опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:

"Това нещо - Съюзът на едноръките джентълмени, се превърна за 6 месеца в сглобка на многоръките търгаши. Защо се изтеглят два законопроекта пък следобед ще има трети, защото и този казус е въпрос на алъш-вериш. Те го оттеглят не просто, защото е приключил, а защото още не са се разбрали.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов коментира:

"Епизод от трети сезон на турския сериал "Какво да правим с "Лукойл" и как да го вземем?".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви:

"Искат да откраднат рафинерията и не могат да се разберат кой точно и как да я открадне"

Мнозинството гласува проекта на решение за оттеглянето на законопроектите след няколко процедури и ново прекъсване на заседанието.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта на 60-годишен свой роднина

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта на 60-годишен свой роднина. По видеозаписи е установено, че ден преди да почине, мъжът е бил ударен в главата с тояга. Полицаите от Берковица изясняват причините за смъртта на 60-годишен жител от града .   Вчера в управлението постъпил сигнал от сина му, който изразил съмнения за..

публикувано на 29.05.24 в 13:17

Зелен коридор за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2"

Осигурен е "зелен коридор" за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2" при Видин - Калафат, съобщиха от МВР.  Става въпрос за товарни автомобили превозващи бързоразвалящи се стоки, живи животни и опасни товари. По искане на България, румънската страна е увеличила броя на контролиращите служители от Данъчната си администрация...

публикувано на 29.05.24 в 13:12
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Икономическият министър поиска оставката на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Служебният министър на икономиката Петко Николов поиска оставката на ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум". Причината са протестни действия на служителите срещу натрупани редица проблеми и с настояване за увеличение на заплатите. Министър Петко Николов е взел решение за смяната на ръководството на..

публикувано на 29.05.24 в 12:56

43 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй"! Така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на своята програма за диверсификация на ядреното гориво Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво...

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Пропалестински протест в Лондон, 14 октомври 2023 г.

Десетки задържани на пропалестинска демонстрация в Лондон, нападнати са полицаи и медици

Във Великобритания трима полицаи бяха ранени по време на демонстрация снощи в Уестминстър, организирана от Кампанията за палестинска солидарност и други групи. Извършени са 40 ареста. Една полицайка е получила сериозна травма на лицето, след като е била ударена с бутилка, хвърлена от тълпата, съобщиха от столичната полиция...

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Политическите сили се научиха да бъдат активни и продуктивни в социалните мрежи

Има умора както в политиците, така и в избирателите от този постоянен режим на предизборни кампании. Това обясни пред БНР доц. Александър Христов, комуникационен експерт и университетски преподавател. Вялата кампания до момента той обясни и с намалените възможностите за финансиране. Лидерски сблъсък няма и не може да има, защото няма..

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Шест години по-късно: Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:12