Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът инспектира интерконектора със Сърбия

Снимка: Булгартрансгаз

Министър-председателят Николай Денков, енергийният министър Румен Радев и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов ще инспектират съоръженията по газовата връзка между България и Сърбия, която беше изградена през тази година.

Чрез този тръбопровод страната ни получава достъп до източници на синьо гориво от Западна Европа, а Сърбия - от терминалите в Гърция.

"Важно е да се отбележи, че това е станция, което не е просто, за да се подава газ към Сърбия, разбира се, това е изключително важно. Важно е, че тя е двупосочна, тоест, ако се наложи ние, България, също може да получава газ. Междувременно има отбивки към българските градове Драгоман, Сливница, така че дава възможност и за газификация на селища, които досега не са имали тази възможност. Така че тя си има своето специално място в развитието на цялата мрежа тук", отбеляза премиерът.

Изграждането на газовата връзка между България и Сърбия е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в региона. Той позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнен природен газ в региона и достъп до Южния газов коридор, а до страната ни ще могат да достигат количества от Западна Европа по изцяло нов маршрут.

Интерконекторът е проектиран и изграден като реверсивен газопровод с капацитет за пренос на 1,8 милиарда кубически метра природен газ годишно. Европейската комисия му дава статут на "проект от общ интерес за Евросъюза".

Общата му дължина е 170 км от Нови Искър в България до Ниш в Сърбия. На наша територия инфраструктурата включва 62 км.

Българският участък на газопровода се финансира чрез собствени средства на "Булгартрансгаз", привлечен финансов ресурс, както и с европейски средства. 

Денков коментира и постигнатото в парламента съгласие за датата за отпадане на дерогацията за руския петрол:

"Няколко пъти казвам вече: добре е всяка институция да се взре в нейните си основни задачи. Действително в парламента в момента основните задачи са Конституцията, бюджета, антикорупционния закон, регулаторите. Те имат изключително много работа там. Ние трябва да работим в координация с тях. Не е приемливо Народното събрание да взема решения, които не са обсъдени с нас, а ние трябва да ги реализираме".

Само „Лукойл“ могат да дадат информация за евентуалната продажба на рафинерията в Бургас, допълни още премиерът:

"Очевидно е, че те са стартирали такъв процес. Доколкото разбрах, ще търсят авторитетни международни консултанти, които да им помогнат да я реализират. А кой ще я купи, зависи от това какви купувачи ще се явят".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници участват в овладяване на пожара в подножието на планината Олимп, близо до туристическия район..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57