Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия на НС започна да обсъжда предложните промени в някои данъчни закони

Снимка: БТА

Бюджетната комисия в парламента започна да обсъжда на второ четене предложенията за промени в някои от данъчните закони.

В Закона за корпоративното подоходно облагане е предвидено данък печалба за големите корпорации да бъде повишен от 10 на 15%, с което България да се присъедини към глобалната инициатива за такова облагане.

Комисията обсъжда и връщането на 20% ДДС ставка за ресторантьорските и за фитнес услугите от началото на следващата година. За туроператорите 9-процентното ниво на косвения налог ще отпадне от 1 юли, ако бъдат приети предложените текстове. Голяма част от обсъжданията се проведоха паралелно с пленарното заседание, а по правилник - законопроекти не могат да бъдат гласувани в ресорна комисия при протичащо заседание в зала, но могат да бъдат обсъдени.

След като през вече гласуваните текстове в данъчните закони отпаднаха всички мерки за изсветляване на икономиката, особено в ресторантьорския бранш, Венко Сабрутев от ПП-ДБ предлага връщането на ставката в сектора от 9 на 20%.В диалог с него влезе Ричард Алибегов от ресторантьорския бранш.

"Аз разбирам, че се забавлявате, но някои от предложенията, ако бяхме ги изготвили заедно с туристическия бранш, съм сигурен, че щяха да намерят съгласие и в комисия, и след това в зала. За съжаление това не се случи", заяви Алибегов.

"Г-н Алибегов, истината е че Covid беше изключително тежка пандемия, която засегна целия свят. Аз съм сигурен, че той засегна вашия бранш по изключително гаден начин. Видяхме празни ресторанти, обърна се към него Сабрутев

Остро реагираха от "Възраждане", тъй като това, според тях, ще удари сериозно бранша.

"Истината е, че Covid вече не съществува. Според Възраждане изобщо никога не е съществувал. На мен ми е странно как сега Възраждане не подкрепят тези предложения, но както и да е", отговорим им Венко Сабрутев.

Промяната важи и за фитнес услугите. Изключение се прави за туроператорския бранш, при който ставката ще се върне на унифицирания вариант от 20 на сто от 1 юли. Заместник-министър Георги Клисурски поясни защо се приема 6-месечното отлагане на връщането на 20-процентната ставка за туроператорите.

"Това, че много от пакетите вече са продадени, към днешна дата, за зимния сезон и за януари, февруари и март догодина. И всъщност за това мисля, че предложението е за половин година, за да не създаваме впечатление сега при вече продадени пакети. Живот и здраве от лятото всички ставки се връщат на 20%, което е и една принципна политика от гледна точка на данъчните ставки", каза заместник-министър Клисурски.

Пазарните оценки на жилищата пък са предмет на предлагани промени в Закона за местните данъци и такси, които също ще бъдат гласувани днес от бюджетната комисия.

Всички тези промени ще бъдат подложени идния вторник на второ четене и в пленарната зала на парламента, където предния ден на първо четене ще бъде обсъден проектобюджетът на държавата за следващата година. 

По публикацията работиха: Явор Римски, Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40