Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на св. Спиридон, покровител на занаятчиите

Свети Спиридон
Снимка: архив

Днес православната църква чества паметта на св. Спиридон, един от най-почитаните светии в християнския свят.

Светецът е сред великите чудотворци от IV век. Бил е овчар, помагал е на бедни, изцерявал е болни, а като епископ е запазил простите си обичаи, далече от разкоша и в полза на нуждаещите се. В народните вярвания се приема за покровител на занаятчиите, особено на обущарите и шивачите. С единствената жена обущар във Враца – Валя Спасова, се срещна кореспондентката на БНР Ива Антонова.

"Да си обущар не е лесно, трудна професия - пипаш мръсни обувки, дишаш лепило, цял ден прах. Но не се оплакваме".

Според Спасова у нас занаятите са на изчезване:

"Губят се, защото материалите са скъпи, малкият бизнес е като нас. Изкарваш за данъците, много трудно за материалите и каквото остане препитаваш".

С надежда тя посреща деня на свети Спиридон:

"Той е моят закрилник и в работата, и в живота. Бил е чудотворец. Много е помагал на хората и до ден днешен има специална молитва към него. От сърце помолиш ли се, всичко ти помага, сигурна съм".

Валя Спасова/Снимка: Ива Антонова

Майсторите от Етнографския музей "Етър" край Габрово също почитат  св. Спиридон, покровител на занаятите.

Традицията повелява днес да не захващат работа, но дюкяните ще бъдат отворени. В деня на свети Спиридон всеки от майсторите от Етърската чаршия по традиция ще запали свещ за здраве в работилницата си. Празнична литургия ще бъде отслужена в църквата "Св. Богоявление" в етнографския музей. Занаятчиите ще почетат паметта на починалите си колеги и на създателя на комплекса Лазар Донков, на чийто барелеф ще поднесат цветя.

В музея навръх празника ще бъде открита фотоизложба със снимки от последния панаир на занаятите, който беше през септември. Уловените моменти са на автори – професионалисти и любители, които взеха участие в конкурса „Етнообектив: Панаир на занаятите“.

71-годишният сарач Илия Илиев от село Съботковци изработва конски принадлежности и украси за впрегатен добитък.

Илия практикува изчезващ занаят, който обаче трябва да бъде запазен като културно наследство.

"Кой каквото ми е поискал, това съм направил" – от калъф за телефон, до колчан за стрели, разказва майсторът.

Повече за работата му чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12