Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски към лидерите на ЕС: Не предавайте хората

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видеообръщение към европейските лидери, че днес "решимостта ще бъде или в Брюксел, или в Москва" и им напомни за вече обещаното решение. 

Киев очаква още 50 млрд. евро помощ за страната и даване на зелена светлина за преговори за присъединяване към ЕС. 

Зеленски подчерта, че това решение не е заради нуждите на политиците, а на хората - на тези, които се бият в Украйна и на тези в Европа, които, по думите му, "вярват, че Европа може да избегне завръщането в старите времена на безкрайни безплодни разногласия между столиците".  

"Преди 10 години хората в Украйна се вдигнаха под знамената на ЕС. Днес искам само едно - да не предавате хората и вярата им в Европа", заяви Зеленски пред европейските ръководители. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи положително на канабис са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция по линия..

публикувано на 15.07.24 в 13:22
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15
Александър Димитров

Александър Димитров: Партиите не са готови за нови избори, но и не правят нищо, за да ги избегнат

"Повечето опасения не са свързани с това, че скоро ще отидем на нови предсрочни избори, а по възможност кампанията да не е през август. Това показва, че едновременно нашите партии не са готови да отидат на избори, но също така не правят нищо, за да ги избегнат. Изправени сме пред липсата на други възможности и алтернативи - просто си отиваме на нови..

публикувано на 15.07.24 в 13:14

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри. Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни. Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на..

публикувано на 15.07.24 в 12:47
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14
Делян Пеевски и кметът на Белица Радослав Ревански

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09