Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак упрекна посланика на Израел във Великобритания

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак влезе в публичен спор с посланика на Израел в Обединеното кралство Ципи Хотовли заради нейното противопоставяне на създаването на независима палестинска държава. Риши Сунак заяви, че не е съгласен с коментарите, направени по-рано от Ципи Хотовли, тъй като той подкрепя решението на конфликта в Газа чрез създаване на две държави. 

Вестник "Дейли телеграф" коментира, че казаното от Сунак е рядък публичен упрек към Тел Авив и отразява нарастващата загриженост на западните столици за високия брой на цивилните жертви. 

Ципи Хотовли бе попитана в интервю за "Скай нюз" дали Израел все още подкрепя идеята за независима палестинска държава и нейният отговор бе: "Абсолютно не. Израел знае днес и светът трябва да знае сега, че палестинците никога не са искали да имат държава до Израел". 

По време на посещение в училище в Северен Лондон Риши Сунак заяви за медиите, че не е съгласен с казаното. "Нашата дългогодишна позиция остава, че решението с две държави е правилният изход от кризата". Премиерът допълни, че никой не иска този конфликт да продължи за миг по-дълго, отколкото е необходимо, и британците ще продължават да подкрепят призивите за трайно прекратяване на огъня, при което заложниците да бъдат освободени, повече помощ да влезе в Газа и да се прекрати изстрелването на ракети към Израел. Сунак отново посочи, че Израел има право се защити след ужасяващата терористична атака на "Хамас", но е казал лично на израелския премиер Нетаняху миналата седмица, че трябва да вземе всички предпазни мерки, за да се защити живота на невинните граждани. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дим се издига след израелски въздушен удар в Ивицата Газа, 11 ноември 2023 г.

Израел не обмисля спиране на огъня в Газа

В Израел днес и утре ще бъде съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. От ООН отново подчертаха, че хуманитарната ситуация в Ивицата Газа е катастрофална. Според палестинската страна при израелската операция срещу "Хамас"..

публикувано на 14.12.23 в 08:08
Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Представители на Катар, Египет, Израел и САЩ разговарят за примирие в Ивицата Газа

Високопоставен представител на "Хамас" заяви, че се водят "сериозни разговори за примирие" в Ивицата Газа, предаде ДПА. По думите на представителя на "Хамас" няма да има размяна на заложници и затворници, докато не влезе в сила примирие. В разговорите..

публикувано на 14.12.23 в 22:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Войната срещу "Хамас" ще се води до пълна победа

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че войната срещу "Хамас" ще се води до пълна победа.  Изявлението бе направено пред пристигналия на посещение в страната съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. По думите на..

публикувано на 14.12.23 в 22:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часа на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара . Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и..

публикувано на 15.07.24 в 08:33

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти,..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на..

публикувано на 15.07.24 в 08:04

Милен Керемедчиев: Тръмп стои като силния кандидат, натискът върху Байдън ще се засили

Само няколко милиметра на този изстрел деляха САЩ от гражданска война. Ако този атентат беше успешен, това щеше да взриви огромното напрежение . Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката...

публикувано на 15.07.24 в 08:00
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие" ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите..

публикувано на 15.07.24 в 07:57