Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски лекари ще помагат на цивилното население на Газа

Снимка: Pixabay

Четиричленна мисия на организацията "Лекари-доброволци – Кипър" заминава тази сутрин за Египет, за да се включи в оказването на медицинска и хуманитарна помощ на цивилното население в Ивицата Газа. Кипърските доброволци ще работят първоначално в района на Рафах, осигурявайки лечение на нуждаещи се палестински граждани, преминали в Египет.

С мисията ще бъдат доставени и 10 тона лекарства и медицински консумативи, дарени на Египетския Червен полумесец от водещ кипърски фармацевтичен производител.

Кипър се опитва да играе "съществена роля, особено в хуманитарния аспект" на ситуацията в Близкия изток, заяви президентът Никос Христодулидис в кулоарите на Европейския съвет в четвъртък в Брюксел, подчертавайки предложеното създаване на морски хуманитарен коридор от острова до Газа.

Израелски технократи пристигнаха в Кипър във вторник за технически консултации по въпросите на сигурността и контрола за реализацията на инициативата.

Възможността Кипър да се изполва като безопасна транзитна станция в Източното Средиземноморие за прехвърляне на логистично оборудване на Международната организация по миграция към района на Газа обсъдиха в четвъртък в Женева кипърският вътрешен министър Константинос Йоану и генералният директор на организацията Ейми Поуп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Общото събрание на ООН прие резолюцията за хуманитарно примирие в Газа

Със 153 гласа „за“ срещу 10 гласа „против“ и 23 „въздържали се“ Общото събрание на ООН прие проекторезолюцията, която настоява за незабавно примирие по хуманитарни причини в Ивицата Газа. Миналата седмица Съединените щати наложиха вето на подобен..

публикувано на 13.12.23 в 03:31

Българи дариха чрез Мюфтийството 400 000 лева за Газа

Близо 400 хиляди лева са събрани в България чрез дарения за ивицата Газа, съобщават от Главното мюфтийство. Оттам допълват, че вече са изпратили хуманитарната помощ чрез партньорски организации на място. Благотворителната инициативата, организирана от..

публикувано на 13.12.23 в 16:32
Дим се издига след израелски въздушен удар в Ивицата Газа, 11 ноември 2023 г.

Израел не обмисля спиране на огъня в Газа

В Израел днес и утре ще бъде съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. От ООН отново подчертаха, че хуманитарната ситуация в Ивицата Газа е катастрофална. Според палестинската страна при израелската операция срещу "Хамас"..

публикувано на 14.12.23 в 08:08
Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.

Представители на Катар, Египет, Израел и САЩ разговарят за примирие в Ивицата Газа

Високопоставен представител на "Хамас" заяви, че се водят "сериозни разговори за примирие" в Ивицата Газа, предаде ДПА. По думите на представителя на "Хамас" няма да има размяна на заложници и затворници, докато не влезе в сила примирие. В разговорите..

публикувано на 14.12.23 в 22:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света..

публикувано на 15.07.24 в 07:49

ПВО на Русия е отблъснала атаки с дронове над Брянск

Противовъздушната отбрана на Русия съобщи, че е отблъснала украински атаки с дронове над Брянск. Не се съобщава за жертви или за нанесени щети. Няма ранени и при друго нападение с дрон, южно от Москва, при което машината се е разбила в района на..

публикувано на 15.07.24 в 07:42
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай..

публикувано на 15.07.24 в 07:30

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен...

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59