Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За медиите, властта и новата "модерна цензура"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

От няколко месеца журналистите, които отразяват работата на депутатите, се борят за промяна на условията на труд в новата сграда на Народното събрание, бившия Партиен дом. През последната седмица внесоха и подписка, в която участват над 80 журналисти от телевизии, радиа, вестници, сайтове. Промяна обаче към момента няма. 

"Получихме един доста уклончив отговор от администрацията на НС. По-рано през седмицата се проведе председателски съвет, на който сме били разкостени и подиграни", посочи в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Ружа Райчева от OFFnews. 

По думите й основната молба - за достъп до депутатите, остава неуважена.

"Оставаме изолирани в малкото пространство пред пленарна зала", отбеляза тя. 

Мария Филева; Снимка: Ани Петрова

Изявленията на депутатите се случват, само когато те пожелаят да го направят, допълни парламентарният репортер на БНР Мария Филева. 

"Ако не желаят да говорят, няма никакъв начин да спреш някого и да му зададеш въпрос. Общуването е само посредством пиарите. Единственият начин някой политик да излезе и да каже нещо е ако той има желание за това и ако пиарът позволи". 

Ако трябва да разчитаме на пиарите, сме доникъде, категорична бе Райчева. А Филева нарече това "модерна цензура"

Ружа Райчева; Снимка: Иван Русланов

"Най-големият символ на това, че сме се върнали в Партийния дом, е, че Борисов е заел кабинета на Тодор Живков. Той там се разполага. Това е изключително символично. Дори фактът, че няма интернет е заради огромните дебели стени на Партийния дом, които трябва да крият властта. Дори нямаме добър интернет край пленарната зала", коментира Ружа Райчева.

Според Мария Филева залата е направената така, че да крие, а не да показва

Една част от журналистите обаче не са готови на бойкот.

"70% от колегите не са готови на това от страх, че другите ще бъдат там и ще запишат за сметка на тях", подчерта журналистът от OFFnews. 

Достатъчна подкрепа обаче не получаваме и от публиката, допълни парламентарният репортер на БНР. 

Иван Радев; Личен архив

С местенето си в новата сграда още през 2020 г. като че ли депутатите се погрижиха за собствения си комфорт за сметка на работата на журналистите, изказа мнението си Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти, които също излязоха с позиция по казуса.

Според него основният проблем е липсата на воля и пренебрежението на политиците към журналистите

Още през септември АЕЖ е отправила запитване до председателя и зам.-председателите на НС по темата. Получихме формален отговор, в който имаше оправдания с конструкцията на сградата, изтъкна Радев. Проблемите обаче остават, добави той и заяви категорично, че трябва да има натиск, докато не се решат тези въпроси

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23