Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори сигнализират:

Дигиталната раница все още не е запълнена с достатъчно съдържание

Снимка: edu.mon.bg

Училищни директори сигнализираха БНР, че т.нар. дигитална раница все още не е запълнена с достатъчно съдържание. Платформата функционира от миналата учебна година, за да предоставя безплатни онлайн учебници и ресурси. 

Т.нар. дигитална раница е създадена по проект "Образование за утрешния ден“ на ОП "Наука и образование“. Съдържа онлайн учебници, оценки, домашни и виртуални класни стаи. В момента в нея са налични учебници от първи до седми клас, които по закон са безплатни. Останалите ще бъдат достъпни от следващата учебна година.

Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, директор на столичното 119-о училище и бивш заместник-министър на образованието, посочи, че дигиталната раница е започнала съществуването си изцяло по български – като дигитален ресурс, който започна да работи празен

"От началото на лятото започна да се пълни с различно съдържание. Една част са сканирани учебници. Хубаво е, че има и ресурси, които са извън задължителната училищна литература. Прекалено малко все още е информацията, която съдържа в себе си, но според мен, нещата вървят в правилната посока".

Той отбеляза, че е необходимо да се създаде инициативност за екипни разработки по отношение на STEM уроците, които са изключително важни.

Смисълът на дигиталната раница е да бъде алтернатива на хартиения учебник във времето, в което се пълни със съдържание, смята Стаматов. 

"Всяко издателство има ангажимента да качи електронния формат на своите учебници. Има вероятност да няма нищо за някои класове. Големите издателства вече са ги качили.

Учителското съсловие трябва да се активира за работа с дигиталната раница и да се инициира изработването на различни урочни единици от екипи. Трябва да продължи и рекламата на дигиталната раница. Необходимо е също да се намерят финансови средства за запълване с различни български продукти, които са налични на пазара".

Здравка Тасева, директор на 6-то Основно училище "Паисий Хилендарски“ в гр. Кюстендил, обясни пред БНР, че колегите й не виждат електронните варианти на учебниците на различните издателства. 

"При учениците това също е проблем. Ние не използваме тази платформа. Иначе  идеята е много добра, но все още има много малко образователно съдържание в нея".

Тя е убедена, че когато бъде попълнено съдържанието в платформата, то ще привлече вниманието на учениците.

БНР все още няма отговор от МОН кога се очаква да бъде напълнена със съдържание т.нар. дигитална раница.

От ведомството обаче обявиха в съобщение до медиите, че платформата е с огромен обем и съдържа почти 30 хиляди образователни ресурса, интерактивни презентации, изображения, анимация, видео и аудио клипове, виртуална и добавена реалност. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили близки. По негова информация броят на загиналите се е увеличил до петима..

публикувано на 30.04.24 в 10:29

Простреляното във Враца дете е изведено от реанимацията

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност в "Пирогов" след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Вечерта на 13 април т.г., хеликоптер транспортира по спешност 2-годишното дете след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Николай..

публикувано на 30.04.24 в 10:28

Полицията в Кюстендил с мерки за безопасност за предстоящите празници

Създадена е организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници в Кюстендилския регион, съобщават от Областната дирекция на полицията. Особено около храмовете и в района на няколкото манастира в Кюстендилско, които са около 10. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 10:22