Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Михова: Гласът е уникален инструмент

"Ноти и неврони" - път към разгадаване на магията на музиката и звуците

Александър Иванов: Музиката може да е терапевтична за хора с Паркинсон

| Интервю
Ноти и неврони
Снимка: Ratio

Сдружение за популяризиране на науката "Рацио“ ни предлага чрез изкуство и наука да се опитаме да разберем какво се крие зад сложните механизми в мозъка, включени в кодирането на звукова информация. 

Невробиологията и музиката се пресичат в “Ноти и неврони”. Събитието ще се проведе на 19 декември в "Строежа“. 

Лектори са Александър Иванов (невробиолог), Илия Григоров – Григовор (рапър) и Мила Михова (оперна певеца).

Александър Иванов обясни пред БНР, че темпото на музиката може силно да повлияе на това как се възприема едно парче.

"Ако е по-бавно, може да предизвика по-меланхолични емоции. Музиката може да е терапевтична за хора с Паркинсон. Има много начини, по които тя може да ни влияе. 

Мозъкът постоянно прави изчисления и предвиждания, филтрира по някакъв начин. Когато има дълги периоди на тишина, става по-чувствителен към различните звуци". 

Мила Михова и Александър Иванов

Мила Михова посочи, че гласът е уникален инструмент. 

"Опознаването и овладяването на инструмента човешки глас е много комплексен процес, свързан както с психо-емоционални процеси, така и с физиологически. Човешкият глас най-силно влияе на емоциите". 

Рапърът Григовор пък определя гласа като ударен инструмент.

Александър Иванов отбеляза в предаването "Хоризонт до обед", че има специални механизми, които предпазват ухото от настъпване на увреждания. 

"Но ако се излага дълго време на силни звуци, ще доведе до някакви. Ако продължи прекалено дълго, може да настъпи глухота". 

Мила Михова сподели, че  си е изградила психо - емоционална бариера и спира да чува над определен децибел. 

"Знам, че има научно изследване, че хората възприемат за по-солидно и убедително говоренето с по-нисък регистър на гласа". 

Много често информацията е в мозъка ни, но понякога ни трябва правилен ключ, за да отключим паметта си. Това може да бъде някоя песен, разясни още Иванов.

Цялото интервю на Ирина Недева с Мила Михова и Александър Иванов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус

Германският министър на отбраната представи планове за възобновяване на задължителната военна служба

Германският министър на отбраната Борис Писториус представи планове за възобновяване на задължителната военна служба в Германия. Германският министър на отбраната Борис Писториус представи днес плановете си за наборна служба. Той предлага да се създаде така наречената "Селективна военна служба“ и подчертава, че задължителната военна служба не е отменена,..

публикувано на 25.09.24 в 16:07

Задържаният за убийството в пернишкото село Расник е привлечен като обвиняем

Задържаният за извършеното снощи убийство в пернишкото село Расник 74- годишен местен жител е привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата.  В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за неговата виновност. Повдигнато му обвинение за умишлено убийство и е задържан за срок до 72 часа. Изготвено е искане за вземане на мярка за..

публикувано на 25.09.24 в 15:23
Димитър Франтишек Петров

Дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров

 По предложение на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров.  Проверка, разпоредена от Сарафов след ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев, установи, че пред последните три години магистратът неоправдано е бавел..

публикувано на 25.09.24 в 15:23

ЕК: Страните членки сами решават да ограничат или да спрат вноса на газ от Русия

"Страните членки сами решават дали да ограничат или спрат изцяло вноса на газ по тръбопроводите или втечнен природен газ от Русия", заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий. Той бе попитан дали може да се очаква Комисията да излезе с ново законодателно предложение след искането на Полша и балтийските страни за пълна забрана на вноса на..

публикувано на 25.09.24 в 15:22

88-годишна иска да е депутат от Кюстендил

88-годишна жена е кандидат за депутат в 10 МИР-Кюстендил. Жената е регистрирана от коалицията "Русофили за България". 125 са кандидат-депутатите от Кюстендилска област срещу 157 за вота на 9 юни - с 32-ма по-малко. За предстоящия вот има регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. Те ще се борят за 4..

публикувано на 25.09.24 в 15:03

На пазара "Краснодар" в Бургас няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците "Дебелт", "Любен Каравелов", "Цар Калоян" и "Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът - имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 14:39

Акция по линия на Европрокуратурата в Симитли

Акция се провежда в Симитли, научи БНР. Според източници от службите операцията е по линия на Европрокуратурата. В нея участват екипи на ГДБОП. В рамките на акцията се претърсват различни адреси в града. Акцията е свързана с европроект. Няма информация дали има задържани. Подробности се очакват на по-късен етап. 

публикувано на 25.09.24 в 14:21