Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 проекта ще получат пари по нова програма за маркетингови дейности за туристически услуги

Зарица Динкова
Снимка: БТА

21 проекта ще получат пари по новата програма на Министерството на туризма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини. На официална церемония представителите на всички одобрени общини подписаха договорите си за предоставяне на финансовата помощ.

Такова публично-частно партньорство се прилага успешно в много други държави и отдавна имаше желание от страна на бизнеса за промяна в начина на изразходване на държавните средства за реклама на туристическите услуги, каза министърът на туризма Зарица Динкова:

"Смятам, че е един много добър пример за децентрализация - как точно да работят съвместно държавата, общините и бизнесът. С тази стъпка махнахме и посредниците от начина, по който се изразходват държавните средства за маркетинг и реклама. Това е в линия с препоръка номер 6 в доклада на Европейската комисия, годишния, за повече прозрачност и по-добра ефективност на начина, по който се изразходват тези държавни средства".

Кметът на община Девня Свилен Шитов посочи, че това е добра възможност за малките общини да се рекламират:

"На наша територия е един от малкото музеи на Балканския полуостров - става въпрос за Музея на мозайките. Надявам се, че чрез програмата и проекта, който сега подписахме, ще се популяризира. Проектът дава възможност за съвместна работа с туроператори. Основно се изразява в различни рекламни дейности".

Има интерес програмата да продължи и през следващата година като в нея се включат общини от вътрешността на страната. Вече темата се обсъжда с представителите на общините, каза министър Динкова:

"Искаме това да се случи ефективно, да са също така успешни пилотните проекти във вътрешността на страната. Затова не искаме да правим директно копиране на черноморската програма. Искаме да обсъдим по какъв начин най-добре бихме могли да пристъпим към реформата и във вътрешността".

Оптимистични са очакванията за зимния сезон от гледна точка на снежната покривка и на записванията от туристи, каза за БНР министърът Динкова. Тя припомни, че миналогодишния зимен сезон беше по-силен от 2019 г. с 13 % и с 1,8 милиона записвания:

"Като и пазарите в съседните ни страни, ние веднага и след кризата в Израел насочихме усилията си и преначертахме маркетинговата си стратегия към съседните държави. Също така работим много усилено на пазар Великобритания, Ирландия, скандинавските пазари ги отваряме с идеята не само за зимния, но и за летния ни сезон. Работим, за да превърнем България и да я наложим като една желана и успешна четирисезонна дестинация, защото страната ни предлага изключително много възможности за това. Като започнем от минералните ни извори, от богатата ни кулинария, за която сега работим съвместно със Световната организация по туризъм да издадем алманах, като към всяка рецепта съответно ще посочим и с какво прекрасно българско вино би могла да се използва".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:13

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост: "Нужна е много тежка корекция на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството в България...

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако..

публикувано на 10.07.24 в 11:05