Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ купува още 10 локомотива "Смартрон" на "Сименс"

Снимка: bdz.bg

Закупуването на още 10 нови електрически локомотива ще допринесе за по-ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на подписването на договор за доставка на десет локомотива - най-ново поколение „Смартрон“ на „Сименс“. Така общият брой локомотиви от тази серия у нас ще достигне 25.

„Технологиите в този сектор се развиват изключително динамично и ние трябва да вървим в крак с времето“, обясни Гвоздейков. Той допълни, че с придобиването на новите десет локомотива ще бъде елиминиран ежедневният недостиг на локомотиви, заради който е сериозно затруднено нормалното изпълнение на графика на влаковете.

Договорът за доставка на новите десет локомотива беше подписан от Венцислав Славков, управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и управителите на фирмата-изпълнител ДЗЗД „Сименс Трон“ Калин Иванов и Милена Момерин. На събитието присъстваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, и др.

Договорът „Доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД“ е със срок 48 месеца, като се очаква първият локомотив да бъде доставен до 18 месеца, а останалите девет – до 24-тия месец от договора. Стойността му е 91,2 млн. лева без ДДС, а изпълнител е ДЗЗД „Сименс Трон“. 
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ

Едва 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ , като за една голяма част от тях това се е случило по време на шофьорските курсове и то доста отдавна.  Днес малцина си дават сметка, че има много ситуации, при които можем да сме полезни , н о си казваме "На нас това не може да ни се случи!". Не така мислят обаче доброволците на..

публикувано на 29.08.24 в 15:37

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%...

публикувано на 29.08.24 в 15:35

ЦИК не може да коментира кое от двете крила в ДПС ще получи регистрация за изборите

На този етап Централната избирателна комисия не може да коментира кое от двете крила на ДПС ще получи регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева: "Предполагам, в Софийския градски съд има регистрирана една партия с наименование "Движение за..

публикувано на 29.08.24 в 15:23
Демонстрираха как работят дефибрилатори в Софийското метро. С тях и немедици може да спасяват пътници със сърдечен арест

На 16 октомври анестезиолози обучават ученици за оказване на първа помощ в училище

В момента правим организация за кампанията за първа помощ в училищата,  за да сме максимално полезни на максимално много места тази година. Целта ни е да покрием максимален брой училища в страната. Идеята е да става по-мащабно обучението, защото учениците са хиляди и ефектът е значим, когато обхванем максимална част от тях. Това сподели..

публикувано на 29.08.24 в 15:07

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10