Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгите на 2023 г, които ще запомним и как да намерим своя издател

Цветомила Димитрова
Снимка: Личен архив

"Тази година бяха издадени много биографични филми. Сред тях има много стойностни заглавия, в същото време някои от тях "разбуниха духовете", като книгата на Бритни Спиърс - "Жената в мен", разказа в "Нощен Хоризонт" Цветомила Димитрова. Тя е на позиция „Връзки с обществеността“ в едно от проспериращите ни издателства, автор е и в литературния сайт "Аз чета".

"Книгата на Матю Пери - "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо. Автобиография", поради трагични причини, стана отново популярно заглавие тази година. За мен обаче тя е много ценно заглавие, заради темите, които повдига - борбата срещу зависимостите, теми, които са много важни, а за тях говорим по-рядко.

Мишел Обама има нова книга - "Светлината, която носим", която е не толкова биографична, колкото е изпълнена с послания и вдъхновение, а Арнолд Шварценегер има също такъв тип книга издадена. Вече я има и на български език.

По книгата - "Опенхаймер. Американският Прометей" беше направен впечатляващ филм, каза още Димитрова.

По думите й доста от заглавията първо се появяваха в "Тик-ток" мрежата и така станаха популярни у нас.

Един от успешните примери беше наградата на Георги Господинов за "Времеубежище". "Рана" на Захари Карабашлиев за мен е също е важна и успешна книга, каза още Димитрова. 

"За мен е най-важното през изминаващата година е, че книгите бяха тема на разговори в медиите. А също и в ежедневните разговори между хората, които се питаха дали са чели "Времеубежище", например.

Не виждам обаче все още в бранша примери за това как вече стъпваме върху някаква основа, че това, което се е случило тази година, ни носи нещо повече като възможности български автори да намерят своя глас и аудитория в чужбина, но пък надеждата остава, добави за "Хоризонт" Цветомила Димитрова.

Тя поясни какви са изискванията, когато търсиш издател за своята книга, така че да имаш повече шансове да бъдеш издаден.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21