Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин оглави международната асоциация по съдебна медицина

Снимка: Личен архив

Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика (IAFS) си избра българин за президент. Съдебният медик д-р Янко Колев, който е началник на отделението по съдебна медицина в областната болница в Габрово, оглави престижната професионална общност, обединяваща съдебни медици, криминалисти и други специалисти.

България бе избрана измежду пет кандидатури на последния конгрес на организацията, проведен в Сидни, Австралия.

Д-р Янко Колев е единственият съдебен лекар в Габровска област. Работи повече от 25 години и през двадесет от тях се занимава с научна дейност, посветена на практиката. Фокусиран е върху разработката на нови методики и експериментална наука, както и изследвания в различни области на медицината. Преподава на студенти в Медицинския университет в Плевен, провежда обучения и сред професионалисти от сферата на правораздаването.

Д-р Колев е част от експертния съвет към министъра на здравеопазването и делегат на Европейския съвет по съдебна медицина. От дни е президент на световната асоциация, обединяваща всички криминалистични професионални общности, които са ключови за правораздаването.

Българинът е първият източно-европеец, който застава начело на организацията, датираща от 50-те години на XX век. Ключова за избора му се оказва неговата разпознаваемост в международната професионална общност, която дължи на множество контакти и съвместна работа със специалисти от други държави, както и на участията в международни форуми.

Д-р Колев казва, че водещо за успеха му е силното желание да постигне най-доброто в професионалното си развитие. Така след почти едногодишна подготовка – толкова продължава процесът по кандидатстването, и с подкрепата на наши и международни организации, българинът получава президентския медал като се конкурира с кандидати от Дубай, Мексико, Малайзия и Шотландия. 

Медикът гледа на този успех като привилегия за целия регион и на въпроса с какво може да е полезен на колегите си у нас. В областта на криминалистиката у нас има широка общност, докато специалистите по съдебна медицина в България са около 60 души и мнозинството от тях са над средната възраст.

С експертите от областта на криминалистиката и съдебната медицина е свързан в известна степен наболелият проблем със скоростта на правораздаването у нас. Определена категория дела са изключително зависими именно от вещите лица и само преди дни изпълняващият функцията главен прокурор коментира липсата на достатъчно експерти и предложи да бъде създадено специално звено за съдебни експертизи.

На края на тригодишния мандат на президента, ще се състои и следващата световна конференция на Асоциацията. Ще се проведе през 2026-а, като София ще е домакин на форума, за който се очаква да пристигнат около 2 хиляди криминалисти. След изтичане на мандата, съдебният медик ще бъде част от Съвета на бившите президенти на Асоциацията - орган, избиращ всеки нов президент. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Полина Паунова

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

" Хората около Пеевски нямат особен ход . Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният въпрос." Това каза в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. С мистични..

публикувано на 13.07.24 в 13:47