Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фериботите в Гърция не искат да транспортират електромобили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките фериботни компании отказват транспортиране на електромобили поради риск от пожар.

Атина подготвя общ нормативен акт за условията при транспортиране на автомобили с алтернативно гориво, съобщават от министерството на флота.

Фериботните компании отказват транспортиране на електромобили, оплакват се пътници, които не могат да пътуват на ферибот с автомобилите си.

Забранява се превоз на електромобил без придружител, но дори и собственикът да е на борда той носи отговорност, че автомобилът му няма да предизвика пожар. За да са застраховани напълно, транспортните компании отказват качване на електромобил. Засега съществува само една наредба с изисквания по паркиране и превоз на този тип автомобили, но условията са препоръчителни, а не задължителни. Трябва колите да са паркирани на специални участъци в корабите, батерията да е заредена до 30%, корабите да имат специални огнеупорни покрития и обучен екипаж при пожар.

Министерството на търговския флот обсъжда общи условия за трансфер на електромобили, валидни за всички фериботни компании.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51

Още по-строг режим на водата в Тетевен

Тетевен преминава на още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града. Режим на водата от днес в Ловеч Водата ще се спира през деня от 12:30 ч. до 16:30 ч., както и през нощта от 22  ч. до 6 ч. сутринта.  На воден режим е и тетевенското село Глогово.

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Депутатите изслушват Цветан Василев по видеовръзка от Белград

И четвъртият опит за събиране на кворум в Народното събрание за продължаване на пленарното заседание се провали. Регистрираха се едва 94 народни представители и председателстващата заседанието Росица Кирова го закри, въпреки опита на депутата от БСП Георги Свиленски да се изкаже от парламентарната трибуна.  Така няма да се проведе и..

публикувано на 15.08.24 в 16:41
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за обнародването на Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:34
Изгорелите складове край Елин Пелин.

Всички версии за причините за взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин остават актуални

Остават всички версии за причините за пожара и взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин от края на миналия месец, когато загинаха 4 души. Това каза на брифинг там ръководителят на Окръжната прокуратура в София Наталия Николова. "До момента, с оглед краткото време, се извършени общо осем огледа на местопроизшествието. Работи се много..

публикувано на 15.08.24 в 16:30

Няма да има неприключил ремонт, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново

Община Велико Търново извършва проверки на детските градини и училищата за ремонтите и готовността за започване на учебната година. Започна освежаването на пешеходните пътеки пред образователните институции.  Няма да има неприключил ремонт в образованието, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново. Работи се и по..

публикувано на 15.08.24 в 16:20