Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Киров е №1 в годишната класация на Български стрелкови съюз

Снимка: Фондация „Димитър Бербатов“

Кирил Киров бе избран за най-добър стрелец за годината в класацията на Български стрелкови съюз. Състезателят на АСК Тракия заслужи признанието за третото си място на 10 метра пистолет на световното първенство в Баку. Успехът донесе олимпийска квота за Киров за Игрите в Париж 2024.

Втори в класацията е Самуил Донков, който завърши седми на Световното първенство в Баку на пистолет. Състезателят се отличи и със силен резултат 588 точки по време на международен турнир в София, което е само на една точка от държавния рекорд на легендарния Таню Киряков.

Топ 3 допълва олимпийската вицешампионка от Токио 2020 Антоанета Костадинова, която през тази година взе сребърен медал на Европейските игри в Краков.

При юношите номер 1 за годината е Петър Иванов (Локомотив Русе), следван от Кирил Ушанли и Димитър Тодоров.

Призьорите бяха наградени от председателя на Български стрелкови съюз Весела Лечева.

"Изминалата година е обнадеждаваща и успешна за българската спортна стрелба. Извоювахме отличия в най-важните състезания за годината. Имаме две квоти за олимпийските игри, първо участие във финал на Световно първенство в дисциплина пушка мъже. Това ни кара да се чувстваме обнадеждени, защото предстои олимпийска година. Има и младо поколение, което също направи сериозни постижения. Дали ще имаме още квоти за Париж е труден въпрос, защото конкуренцията е изключително сериозна. Предстоя две европейски първенства, Световна купа и там ще има възможност да се вземат квоти. Надявам се нашите състезатели да покажат най-добрите си резултати на тези състезания и да се поздравим с поне още три олимпийски квоти", заяви Весела Лечева след церемонията.

Десетте най-добри стрелци за годината на БСС (мъже и жени):

1. Кирил Киров

2. Самуил Донков

3. Антоанета Костадинова

4. Антон Ризов

5. Лидия Ненчева

6. Мирослава Минчева

7. Стоян Пушков

8. Таня Ризова

9. Георги Канев

10. Петя Луканова

Десетте най-добри (юноши и девойки):

1. Петър Иванов

2. Кирил Ушанли

3. Димитър Тодоров

4. Мариета Канева

5. Ивана Вълкова

6. Мария Атанасова

7. Магдалина Стаменова

8. Борис Тузлуков

9. Теа Илиева

10.  Виктор Бонев

Най-перспективен млад състезател: Деница Тошева.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Саръбоюков

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите на скок дължина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 19-годишният дебютант на Олимпиада завърши 14-и в класиране със 7.87 метра, като остана само на 4 сантиметра от място във финала, за който се класираха най-добрите 12 от пресявките. Младокът направи два неуспешни опита, след което в..

публикувано на 04.08.24 в 15:29

Светлана Каменова приключи на четвъртфиналите участието си в Париж

Състезателката ни по бокс Светлана Каменова не успя да спечели втори медал за България от Летните олимпийски игри в Париж.  На четвъртфиналите представителката ни в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю Тин /Тайван/.  Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово..

публикувано на 04.08.24 в 12:32
Божидар Саръбоюков

Двама българи на Олимпиадата днес

Тридесет и един комплекта медали ще бъдат раздадени по време на 9-тия ден на олимпийските игри в Париж. Двама българи ще вземат участие на Игрите днес.  В турнира по лека атлетика, Божидар Саръбоюков ще участва в квалификациите в сектора на скок дължина, които започват точно в 12-сет часа.  Квалификационната норма за финала във вторник е..

публикувано на 04.08.24 в 10:23

Барселона победи Реал Мадрид в контрола

Отборът на Барселона се наложи с 2:1 над Реал Мадрид в контролна среща. Макар и с неофициален характер, мачът в Ийст Ръдърфорд предизвика голям интерес, а двата тима се постараха да оправдаят очакванията.  Барса стигна до успеха с две попадение на Пау Виктор , а за Реал се разписа Нико Пас . Срещата беше прекъсната още в началото заради..

публикувано на 04.08.24 в 06:50

Медалистите от осмия ден на Олимпиадата в Париж

Медалисти от осмия ден на Олимпийските игри в Париж - 29 финала: спортна стрелба, 25 метра пистолет, жени: 1. Джи-ин Ян (Република Корея)   - 37 точки 2. Камий Йеджейевски (Франция)   - 37  3. Вероника Майор (Унгария)      - 31 ловна стрелба, скийт (мъже): 1. Винсънт Ханкок                - 58 точки 2. Конър Лин Принс (САЩ)         - 57  3. Мен Юан Ли..

публикувано на 04.08.24 в 06:38

Лудогорец разгроми Арда

Лудогорец постигна очаквана победа над тима на Арда в среща от 3-тия кръг в Първа футболна лига. Разградските футболисти доминираха през по-голямата част от двубоя и спечелиха с 5:1 Старши треньорът Георги Дерменджиев беше дал почивка на голяма част от своите титуляри. Головата серия откри Сон в 8-та минута след подаване на Дани Групер. В 44-та..

публикувано на 03.08.24 в 23:07

Спартак Варна победи с лекота ЦСКА София

Спартак 1918 Варна спечели втората си победа в българското футболно първенство.  Завърналият се в елита варненски тим надигра и спечели категорична победа над ЦСКА-София с 3:0.  С успеха си „соколите“ имат вече 7 точки в актива си, докато „армейците“ са с победа, две поражения и 3 точки. Голмайстори: 1:0 Ахмед Ахмедов (14-ата мин.), 2:0 Ахмед Ахмедов..

публикувано на 03.08.24 в 21:53