Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са притеснени за съдбата на Навални

Местонахождението му не е известно от 6 декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати изразиха дълбока загриженост относно съдбата на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, за когото няма никаква информация от началото на декември.

"Дълбоко сме загрижени за местонахождението на Алексей Навални, който вече близо три седмици е в неизвестност в руската затворническа система", заяви държавният секретар Антъни Блинкън в платформата X, доскоро назоваваща се Twitter.

"Още веднъж призоваваме за незабавното му освобождаване и за прекратяване на продължаващите репресии срещу независимите гласове в Русия."

Адвокатите на дисидента казват, че не могат да го видят или да се свържат с него от 6 декември.

На 15 декември говорителката на Навални заяви, че представител на съда ѝ е съобщил, че той е бил преместен от затвор край Москва на неизвестно място.

Липсата на информация може да означава, че Навални е преместен в по-строг затвор след съдебно решение от началото на годината, коментира Франс прес.

Екипът на Навални заяви, че евентуалното му преместване в друг затвор е целенасочено направено, тъй като Кремъл се подготвя за очакваното преизбиране на президента Владимир Путин през март, отбелязва още агенцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговори за прекратяване на огъня в Газа няма, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51