Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протодякон Любомир Братоев за буквата, която убива, и духа, който животвори

| Интервю
Снимка: Pixabay

Протодякон Любомир Братоев служи отдадено и на Бога, и на хората. "Всяко човешко същество се пита: "Защо съм на този свят, накъде отивам, какво искам да постигна?". Обича Бога, пътуването, моторите и музиката. Екскурзовод, бивш кръчмар, бивш таксиметров шофьор, участник в ТВ игри за знания със завиден успех, председател на читалище.

На Бъдни вечер в предаването "Любими празнични истории" протодякон Любомир си припомня старите и новите традиции, подуенската Коледа и кога е добре да разчупиш типика.

Вярва, че чрез раждането на Спасителя много неща си идват на мястото.


"Целият живот на Христос и Христовото Възкресение са упование за вярващия човек, че животът му не свършва с физическия свят и физическата кончина на тялото. Душата му продължава нататък. И човек трябва да се погрижи именно за нея, защото тя е във вечността", сигурен е той.

Бог може да ни се яви материално и телесно в много форми, но на Коледа ни се явява в образа на дете: "Това е така, за да го възприемем и ние, хората, като един от нас", продължава протодяконът.

"Защото ако се беше появил като възрастен човек, нямаше да има тази чисто човешка близост между Иисус, за когото Мария и Йосиф полагат грижи. По този начин ни се дава и примерът на Светото семейство, така че и ние да полагаме грижи за нашите деца."

Децата са по-склонни да повярват в чудото, отколкото възрастните, убеден е протодякон Любомир. Казва за себе си, че най-силно е усетил Божието присъствие преди много години в светилището във Фатима, Португалия.


"Просто усетих как камъкът, който е на площада, е приел надеждата на хората и се почувствах все едно съм си вкъщи – уютно, както когато си премръзнал и се прибереш, нещо започва да те стопля. Там човек вижда силата на надеждата. Хората отиват с някакви болежки и проблеми, за да измолят Божията милост чрез Богородица. Има една пътека, където поклонниците вървят на колена, за да стигнат до мястото, където се е явила Богородица. И ти виждаш как тези хора го правят с вяра."

Любомир Братоев е ръкоположен за дякон в Берлин от дядо Симеон, тогавашния митрополит за Западна и Средна Европа. Протодяконът все още си спомня думите на епископа върху типика (църковно-богослужебна книга), който получава при посвещението в дяконски чин. Това са думи на Свети апостол Павел, който проповядва: "Буквата убива, но духът животвори."

Протодяконът от малък познава вярата, независимо че политическият режим, в който израства, я забранява. Освен нея обича и недолюбваната по онова време рок музика, която слуша по радио "Свободна Европа". Така това, което научава най-добре, е, че каквото се прави вкъщи, не е добре да се разпространява навън, "защото семейството ми е такова, че винаги е било леко под наблюдение".

Като малък на празници Любомир не посещавал църква. С либерализацията на режима обаче, в горните класове на гимназията често посещава ротондата "Св. Георги" в София, за да запали свещ и да поседи малко в храма. След това с бодра крачка се отправя към кино "Витоша" заедно със съучениците си. А всички всъщност са… избягали от час.


"Нещо от вътре си ме караше да се посветя на Бог" – така протодяконът обяснява влечението си към вярата. 

Още за него, за смешните моменти в поклонническите му пътувания като екскурзовод и някои чужди традиции, които привнася в семейството – чуйте от интервюто в звуковия файл.


Снимки: ЕПА/БГНЕС, Pixabay, личен архив на Любомир Братоев

По публикацията работиха: Виктория Петрова, Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55