Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождество Христово е!

Снимка: БГНЕС

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Рождество Христово. Според християнското учение Божият син Иисус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човечеството. Рождението му е станало преди повече от 2 хил. години в пещера до малкия град Витлеем.

Днес Дева ражда Свръхестествения и земята поднася пещера на Непристъпния, ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог".

Така един от празничните химни, които ще огласят тържествените богослужения днес, пресъздава едно от най-радостните събития в духовната история на човечеството - Рождението на Спасителя на света.

"За мен това е празник на Истината, Светлината, на Любовта и на Живота. Защото сам Господ слиза на земята, за да се пожертва за нас и по този начин да ни даде път към вечността".

Празничните традиции носят радост на деца и възрастни:

"Дядо Коледа носи подаръци…Настроението на празника винаги по Рождество е много прекрасно, приказно, светлинките, които блестят във всяка къща, празничната трапеза, която се грижим да бъде и богата, и вкусна и празнично украсена, децата, които се радват и сплотяването на всички, които се връщат от чужбина точно на този празник. Това е празникът, който събира семейството…Все хубави, светли празници, в които се събираме всички, трябва да се обичаме още повече и да правим само добри неща".

Света Василиева литургия за Рождество Христово ще бъде отслужена от 9:30 часа днес в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Богослужението ще оглави Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. По време на службата ще бъде прочетено патриаршеското и синодално послание, което е традиционно за празника.

Българският патриарх Неофит няма да участва в литургията по здравословни причини.

Програма "Хоризонт" ще излъчва пряко Рождественското богослужение.

Снимка: Пламен Христов

Митрополит Гавриил ще оглави Рождественската света литургия в катедралата в Ловеч.

Ловчанският митрополит посочи, че Рождество Христово е един от най-великите християнски празници, който носи на вярващите много радост, Господ ни дарува сили да се борим с трудностите, а Божията благодат помага на човека и дава смисъл на живота.

"Човек, когато е бил изгонен от рая заради съгрешението Господ му е дал обетование, че ще дойде това време, когато ще се яви  спасител на света, който ще  ни изкупи от нашите грехове и ще ни дарува спасение".

Митрополит Гавриил допълни, че Исус Христос се ражда в пещера, в най-бедна обстановка, за да покаже, че  е дошъл не да властва на земята.

"Не за слава, а е дошъл да ни покаже пътя към Бога. Това е смирението. Това е любовта. Че не земните блага правят човека  духовно велик, а духовната благодат, духовните  дарове. По този начин той ни дава още по-големи основания да го обичаме, защото той заради нас толкова се е смирил".

За празника владиката пожела:

"Пожелавам на всички здраве на душата и на тялото, пожелавам мир, много радост, да благодарим на Бога за неговата велика милост. Да празнуваме с отворени сърца и души този велик празник и да ни благослови Бог, да ни дарува здраве, сили".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села,..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.  "Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване , чрез разрастване на малките..

публикувано на 13.07.24 в 07:25