Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени от Горна Оряховица всеки ден се обединяват около мисията да добруват заедно

| Репортаж
Комитет "Свети Мина“
Снимка: Здравка Маслянкова

Много благотворителни каузи в подкрепа на нуждаещи се деца и възрастни се провеждат в цялата страна около коледните празници. Десетина жени от Горна Оряховица всеки ден се обединяват около мисията си да добруват заедно. Чрез комитета "Свети Мина“ те раздават не само материални помощи, събрани от дарители, но и добра дума и емоционална подкрепа. За добруването разказва кореспондентът ни във Велико Търново Здравка Маслянкова.  

На стотици деца и възрастни в неравностойно положение в област Велико Търново помагат жени с различни професии и социално положение от Горна Оряховица, обединили се да добруват заедно в комитета „Свети Мина“. Хората в нужда се увеличават, но все повече стават и хората, които искат да помагат, разказва създателката на комитета Бранислава Йович, докато опакова поредните пакети с подаръци и помощи: 

Благотворителен базар

„Има много хора, които искат да помагат, но просто не знаят как и не знаят на кого и не знаят къде. В интернет пространството има много измами и хората се подвеждат и след като ти се случи такова събитие и ти губиш вяра. Затова мисля, че ние сме тези двигатели. Хората имат доверие в нас и ние можем да им покажем на кого може да се помогне, по какъв начин да се помогне. Не става въпрос само за финансова помощ, а и за емоционална подкрепа, тези хора да се чувстват, че са приети в обществото“. 

Графичният дизайнер Рая Димитрова е извървяла трудния път да има своите две деца и не спира да добрува, за да помага на децата и възрастните в нужда. За работата си в комитета казва само една дума – щастие: 

Комитет

„Ежедневно щастие. Ние се събираме много често, обсъждаме, организираме. Това те зарежда. Дори и да нямаме кампания, самите ни сбирки носят много голяма радост – да правим добро. Между другото, всеки ден имаме по някоя дребна кампания – на този да помогнем, на онзи да помогнем. Много е зареждащо“.  

Благотворителни базари, акции по кръводаряване, дарителски кампании, социална кухня са част от многото инициативи, които развива дамският комитет „Свети Мина“. Част от него е пиарът Ренета Петрова: 

„Чувствам се изключително добре, чувствам се реализирана, чувствам, че хората имат нужда от това, което правя. Точно затова го направих. Правя го, защото усещането да даваш без да очакваш да получиш е неописуемо. Ако някой все още не го е направил, нека да опита. Да дава без да очаква да получава. Усещането тук, вътре в душата, е съвсем различно“.   

Достойните жени са увлекли в каузата да добруваме заедно и децата си. За доброто и своето Коледно чудо разказват около празничната елха  в двора на храма „Свети Три светители“ в Горна Оряховица София-Мария, Теодор и Теона: 

„Добро е да помагаш на хората и да не си алчен човек. Както правят мама и другите хора в комитета. Аз правя скромни неща. Помогнах на едно момче, което си беше оставило телефона тук, разгадах му паролата и се обадихме на майка му. Това не е чак толкова голямо чудо“, казва София-Мария. 

Комитет

„Доброто е да помагам на близките си и на совите приятели, когато имат нужда или са в беда“, допълва Теона. 

„Доброто е да направиш хора щастливи. Аз съм щастлив, че подарявам на сестра ми, на някой близък, на някой приятел. Щастието е да сме всички заедно, здраве, късмет“, споделя Теодор. 

„Вярвам в Коледното чудо, защото това не са подаръците, не е Дядо Коледа, това е да вярваш силно. Коледата не е само украса, подаръци и Дядо коледа, а и Христос, той прави чудото“, казва София-Мария. 

„Коледното чудо е всички да си помагат един на друг, да са здрави. Не е някакви предмети. Ако нямаш здраве, няма да имаш тези предмети“, допълва Теона. 

Комитет

За светлите Рождественски празници жените от комитета „Свети Мина“ пожелават здраве.  

„Здравият човек се моли да има всичко, а болният се моли само да има здраве. Да имаме здраве, защото много е трудно да си от другата страна. Всичко друго можем да го направим, когато сме задружни, когато сме като общност, когато се обичаме можем да направим много, но здравето е нещо, за което е много трудно човек да се избори“, казва Бранислава Йович. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деница Сачева

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Деница Сачева, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ -СДС, отново потвърди позицията, че няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат. Радев: Тези дни ще взема решение за втория мандат Сачева обяви, че ще се отзоват на поканата за разговор с ПП ДБ по приоритетни политики "Ние ще се отзовем на срещата, за..

публикувано на 16.07.24 в 11:57
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: Спешни мерки срещу високата цена на тока

Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока. Премиерът Кириакос Мицотакис свика извънредно заседание на Министерския съвет. Цената за мегаватчас през деня скочи на 500 евро.Цените на едро се увеличиха с 60%.Говорителят на правителството Маринакис съобщи, че се обсъжда поставяне на лимит на цената на едро, както и..

публикувано на 16.07.24 в 11:48
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Радев: Тези дни ще взема решение за втория мандат

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен..

публикувано на 16.07.24 в 11:02

Забрана за работа на открито по обед в Гърция

В Гърция въведоха тотална забрана да се работи на открито в обедните часове на високи температури. Днес е пореден ден с висок риск от пожари. Да се затворят спешно всички археологически музеи от 12 на обяд до 17 часа, настояват лекари и депутати. Вчера въпреки забраната за работа в тези часове Акрополът в Атина беше отворен за..

публикувано на 16.07.24 в 11:01