Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от 5 години мигранти не са пресекли Ламанша по Коледа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път, откакто във Великобритания се води официална статистика от 5 години насам на пресичащите Ламанша с малки лодки, тази Коледа няма мигранти. 

Според Министерството на вътрешните работи на Бъдни вечер, Коледа и в деня след Коледа нито един мигрант не е прекосил Ламанша към британските брегове. Статистиката сочи още, че вече цели 10 дни няма нито една преминала лодка. Вътрешният министър Джеймс Клевърли уточни, че служители от британската гранична полиция и техните френски партньори са осуетили пускането във вода на лодка с мигранти на френски плаж на връх Коледа. 

По-рано през годината премиерът Риши Сунак постави справянето с увеличаващия се брой малки лодки на първо място в списъка си със задачи, обещавайки приемане на нов закон за "задържане" и "бързо депортиране" на всички пристигнали незаконно мигранти. Миналата година на Коледа бяха регистрирани 90 пристигнали мигранти. 

Броят на пресичанията тази година е с 36% по-малък в сравнение с това време на миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спряха пратка с лодки, ползвани за прехвърляне на мигранти през Ламанша

Гумени лодки, които са използвани за пренасяне на мигранти през Ламанша от Франция за Великобритания са задържани на Капитан Андреево съобщи при посещението си на пункта днес вътрешния министър Калин Стоянов. Той беше придружен от английския министър..

публикувано на 13.11.23 в 16:03

Великобритания отчете рекорден брой мигранти, достигнали страната с лодки през Ламанша

По данни на английската брегова охрана в събота е бил регистриран рекорден брой мигранти, прекосили Ламанша за ден с малки лодки от начаото на годината. Министерството на вътрешните работи съобщи, че 872 души с 15 плавателни съда са..

публикувано на 04.09.23 в 01:20

Шестима загинали, след като лодка с мигранти потъна в Ламанша

Шестима души са загинали, след като лодка с мигранти, пътуваща към Великобритания, е потънала в Ламанша, съобщиха френски служители от бреговата охрана, цитирани от  АФП. Някои пътници все още са в неизвестност, а около 50 мигранти са били..

публикувано на 12.08.23 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР...

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Институт за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната..

обновено на 16.07.24 в 15:58

Клиенти на Банка ДСК сигнализират за необяснимо намаляване на суми по сметките

Клиенти на Банка ДСК сигнализираха пред БНР, че са установили необяснимо намаляване на суми по сметките им.  От банката съобщават, че става дума за технически проблем, при който плащания с карта са били отчетени втори път и при това дублиране салдото..

публикувано на 16.07.24 в 15:55