Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови протести в Буенос Айрес срещу мащабните реформи със съкращения на служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди аржентинци протестираха по улиците на Буенос Айрес срещу мащабните реформи със съкращения на служители и строги мерки за икономии. Те бяха предприети от новия президент Хавиер Милей, който спечели изборите с обещание да възстанови икономиката.

На демонстрациите се стигна до сблъсъци с полицията.

Аржентинските синдикати отговориха с масови демонстрации на лавината от мерки на новия президент Хавиер Милей.

Той обяви около 300 реформи с различен обхват. Няма да бъдат подновени договорите на над 5000 служители, наети тази година преди встъпването на Милей в длъжност. Ще бъдат преразгледани договорите на други, които работят по-отдавна. Орязване на транспортните и енергийните субсидии също е част от мащабния план на новата власт за съкращения с цел съживяване на икономиката. Предвижда се и приватизация на държавни индустрии с цел стимулиране на износа и инвестициите. 

Хавиер Милей, който встъпи в длъжност на 10 декември, се определя като анархокапиталист, борещ се срещу "политическата каста" в Аржентина.

На фона на очакваната инфлация от около 200 процента до края на годината и растящата бедност Милей обеща да намали заплатите в бюджетния сектор и държавните регулации. Властите предупредиха и за мерки срещу демонстранти, които блокират пътища. Синдикатите оспорват правото на Милей да въвежда мерки с извънредни укази, като по този начин заобикаля парламента.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Милей

Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство". В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента". Позицията на Милей за статута на Фолкландските острови е различна от тази..

публикувано на 06.05.24 в 14:21
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представител по външната..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година. "Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на..

публикувано на 06.05.24 в 13:56
Отец Йордан Божилов

Отец Йордан Божилов: Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война

Църквата не трябва да се използва за пропаганда за водене на война . Това каза пред БНР отец Йордан Божилов, свещенослужител в столичния храм "Св. Петка", ж.к. "Орландовци" и в храм "Св. Архангели" на Военната академия в София. Той бил военнослужещ, преди да стане свещеник. " Ако една война се води с цел защита на отечеството и на..

публикувано на 06.05.24 в 13:53
Иван Милов

Иван Милов: Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май

Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май. Колегите от гвардейската част показаха трите вида въоръжени сили и само това.   Това заяви Иван Милов от Легия "Г. С. Раковски" в интервю пред БНР в Деня на храбростта. "С колеги днес се чувствахме минорно, днес от Граф Игнатиево минаха, показаха три самолета, които напомниха..

публикувано на 06.05.24 в 13:41

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

"От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна", подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 13:40

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30