Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овощари: Плодове и зеленчуци да се извадят от стоките с висок фискален риск

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова

Браншови организации на овощарите и градинарите искат плодовете и зеленчуците да бъдат извадени от списъка на стоки с висок фискален риск.

Става въпрос за наредба, която влиза в сила от 1 януари 2024 г. и според бранша тя ще увеличи административната тежест и ще оскъпи продукцията. 

Въпреки че нужните за целта 442 милиона лева не бяха заложени в държавния бюджет, овощарите продължават да настояват да има финансово подпомагане за тях по линия на така наречената украинска помощ. Освен с поскъпването на всички консумативи, те аргументират искането си и с това, че разходите за труд са нараснали с 15-20%, а минималният осигурителен праг за земеделските производители за 2024 г. е с 20 на 100 по-висок в сравнение с тази година.

Производството на плодове и зеленчуци е секторът, който страда най- силно от липсата на работна ръка, а увеличените разходи за труд правят ситуацията още по-сложна, казват от бранша.

Те настояват още плодовете и зеленчуците да отпаднат от наредбата за контрол на стоките с висок фискален риск, защото, за да спазят изискванията й, овощарите ще трябва да назначават още административен персонал, което пък ще вдигне цените на продукцията им.

Ако финансовото министерство смята, че има фискален риск при търговията с плодове и зеленчуци, нека направи анализ и вземе целенасочени мерки за изсветляване на сектора, предлагат от бранша. 

Те настояват също за спешна среща с премиера и министрите на финансите и на земеделието, за да обсъдят проблемите на сектора.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  Очаквайте подробности!

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31
Габриела Руменова

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута , а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа . Но колко опасности крие това?   "Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и..

публикувано на 24.08.24 в 07:30
Паметник на свободата

147 години от Шипченската епопея

Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола.  Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка, ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще..

публикувано на 24.08.24 в 07:26