Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 души са убити при масирани руски удари в Украйна

| обновено на 29.12.23 в 17:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия извърши най-масираното въздушно нападение над Украйна от началото на пълномащабното нашествие преди 22 месеца.

Равносметката засега, освен значителните разрушения, е 18 загинали и повече от 130 ранени от мирното население.

Като "най-масирана" определи атаката Микола Олешчук - командирът на украинските военновъздушни сили. Те преброиха 158 дрона, крилати, балистични и хиперзвукови ракети. ПВО успя да прехване само 114 от тях.

Милиони хора в шестте най-големи града на неокупираната част на Украйна бяха разбудени от сирените и взривовете на разсъмване:

В Днипро бяха опожарени родилен дом и търговски център. Освен жилищни блокове, в Одеса бе поразено училище, в Харков - болница, в Запорожие - инфраструктурни обекти. В Киев - метростанция, използвана за укритие от ракетите. В столицата силите на противовъздушната отбрана отразяваха атаките с часове.

Четири области - Днепропетровска и Киевска в централна Украйна, Одеска в южна и Харковска в източна - останаха без ток посред зима.

"Докато украинските зенитчици бяха заети със защитата на мирното население, Русия нанесе удари по промишлени и военни обекти", съобщи главнокомандващият Валерий Залужни, без да се впуска в подробности.

На атака от въздуха бяха подложени и западните покрайнини на Украйна:

"Повече от 10 шахеда атакуваха Лвов и областта. Доста ракети. Аз сам преброих пет. Имаме един загинал, 18 ранени. Много разрушения - 18 сгради са повредени, повече от 2 хиляди прозорци, три училища и една детска градина", разказа кметът на Лвов Андрий Садовий.

Руските удари илюстрират "ужасяващата реалност", в която живее страната, заяви Дениз Браун, хуманитарният координатор на ООН за Украйна.

Според британския министър-председател Риши Сунак нападението на Москва показва, че руският президент Владимир "Путин няма да се спре пред нищо, за да постигне целта си да изкорени свободата и демокрацията". 

Кметът на Киев Виталий Кличко написа в "Телеграм", че противовъздушната отбрана на столицата работи за отблъскване на ударите и призова гражданите да останат в убежищата.

Кметът на Харков Игор Терехов каза, че един човек е бил убит и няколко души са били ранени при поредица от удари. В Одеса местните власти съобщиха за горяща сграда, след като е била ударена от отломки от свален дрон. Кметът на западния град Лвов Андрий Садови каза, че е имало най-малко два удара срещу града.

След случилото се днес не може да става и дума за примирие, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. По думите му, ръководството на Русия не мисли за нищо друго, освен за унищожаването на Украйна.

Украинското посолство у нас разпространи декларация, в която благодари на всички съюзнически страни, които са ѝ предоставили средства за противовъздушна отбрана: 

"Днес вашата помощ спаси много животи".

Западните съюзници откликнаха със солидарност към Киев. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел определи бомбардировките като "поредното страхливо и безогледно нападение" и отново обеща, че Евросъюзът ще е с Украйна, "докато е нужно".

С намек към конгресмените, които бавят вече месеци нова финансова помощ за Киев, американският посланик в украинската столица Бриджит Бринк заяви, че Украйна се нуждае от финансови средства сега, "за да продължи борбата срещу този ужас и през 2024 година".

В същото време руското министерство на отбраната излезе с твърдението, че Украйна е изстреляла американски ракети по международно признатата територия на Русия. В съобщението става дума за противорадарни ракети тип "въздух-земя".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът край гара в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57