Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът приветства новата година

Фойерверки пред статуята на Христос Изкупител на плажа Копакабана по време на новогодишните тържества в Рио де Жанейро, Бразилия,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът приветства новата година с надежди - за здраве, мир и благодат.
Първи високосната година посрещнаха в Тонга и Кирибати в Тихия океан, а последни ще я приветстват също на два острова - Бейкър и Хауленд. 
Новата година беше посрещната с тревожност какво предстои в Ивицата Газа, където бойните действия между Израел и Хамас продължават.
Продължават и бойните действия в Украйна, където в Новогодишната нощ беше обявена въздушна тревога заради руски атаки. Съобщава се и за атака с дронове в Одеса, както и за загинал. 
Днес в Киев е ден на траур в памет на жерви на нападението от 29 декември.
В Новогодишното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му ще продължи да преодолява трудностите, пред които е изправена.
А в своето руският президент Владимир Путин  нарече всички военнослужещи герои, които са в сърцата на руснаците.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция засилва сигурността на израелски обекти в страната

Гърция засили степента на сигурност и охрана на израелски обекти в страната, съобщават днес медиите в Атина, които се позовават на източници от разузнаването. Според тях има заплаха от терористичен акт срещу израелски обекти в Гърция, като дипломатически мисии, компании, собственост на израелски граждани, както и техни имоти в страната. САЩ..

публикувано на 05.08.24 в 10:15

Над 100 огнеборци потушават пожара в планината Славянка

Пожарът в планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт. Има десетки активни огнища. Летателна техника се включи в гасенето преди минути. Тежка е ситуацията в българската част на планината, където на място са разпределени над 100 огнеборци от пожарните служби, горски служители и военни, потвърди Георги Сарафов от областната..

публикувано на 05.08.24 в 09:54

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен самолет "Спартан". Нощта е преминала спокойно. Момчето остава в детската реанимация за лечение..

публикувано на 05.08.24 в 09:48
Антъни Албанезе

Австралия повиши нивото на терористична заплаха

Австралия повиши нивото на заплаха от терористична атака на "вероятно". Висш служител на разузнаването на страната съобщи за нарастване на "екстремистките идеологии". Премиерът Антъни Албанезе заяви, че е повишил степента на готовност по препоръка на службите за сигурност, но добави, че няма непосредствена заплаха от атентат. Майк..

публикувано на 05.08.24 в 09:35

Сабри Мутлу: Ще бъдат решени проблемите в ДПС, партията ще се върне на мястото си

Ще бъдат решените проблемите в ДПС, в крайна сметка конфликтите в партиите се решават от конференциите или членовете. Не знам кога ще стане, но трябва да го направят, няма как аз или някой друг да реши тези проблеми в ДПС. Това прогнозира Сабри Мутлу, председател на Конференцията на изселническите дружества от балканските страни, в..

публикувано на 05.08.24 в 09:15
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

ЕС не признава победата на Мадуро на президентския вот

Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде АФП, цитирайки изявление на Съвета на ЕС. "Въпреки че се ангажира да го направи, Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE) все още не е публикувал официалните протоколи от избирателните секции...

публикувано на 05.08.24 в 08:48

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР. Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно и също мнение за предстоящите парламентарни избори, че „трябва да се гласува“, ако искаме да..

публикувано на 05.08.24 в 08:25