Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обжалва отстраняването си от първичните избори в Мейн

Доналд Тръмп се среща с привърженици в ресторант в Маями, 13 юни 2023 г.
Снимка: БТА

Адвокатите на бившия американски президент Доналд Тръмп обжалваха решението на секретаря на щата Мейн, с което той беше отстранен от участие в първичните избори за излъчване на кандидат президент на Републиканската партия в щата.

В жалбата на защитата на Тръмп до Върховния съд на Мейн пише, че секретарят на щата Шена Белоус, която е представител на Демократическата партия е „предубеден човек, вземащ решения, който трябва да се оттегли, след като не може да осигури законосъобразна процедура“. Адвокатите на Доналд Тръмп застъпват позицията, че тя няма законови правомощия да разглежда въпроси от федерално и конституционно естество, свързани с претендентите.

Мейн стана вторият щат след Колорадо, който изключи Тръмп от първичните избори, позовавайки се на 14-та поправка на Конституцията, която забранява на хора съпричастни към бунт да заемат публични длъжности, визирайки предполагаемата му роля в бунта на Капитолия на 6-и януари 2021 година. Решението на съда в Колорадо вече беше обжалвано от Републиканската партия там, а се очаква жалба да подаде и защитата на Тръмп.

Независимо от решението на магистратите в двата щата, последната дума по въпроса ще има Върховния съд на САЩ, в който съдиите, близки до Републиканската партия имат мнозинство. Окончателно решение по казуса трябва да има преди датата на провеждане на първичните избори на републиканците – 5-и март, или така наречения „Супер Вторник“, защото е необходимо време за подготовката им.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Възобновен е дебатът за това как да изглежда ЕС

Възходът на крайната десница в Европа има много бащи . "Един от тях е левицата", каза наскоро в интервю за "Шпигел" известният френски философ и социолог Дидие Ерибон. Левицата, загърбила през последните десетилетия социалната политика. През 90-те години на миналия век глобализацията изтръгна от ръцете й грижата за традиционния електорат -..

публикувано на 08.06.24 в 12:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: ООН се постави в черния списък на историята

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. На север, в град Газа, трима..

публикувано на 08.06.24 в 11:56
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън - жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се за Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се като бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. : Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител..

публикувано на 08.06.24 в 11:52

В област Пазарджик подготовката за изборите върви по график

В област Пазарджик подготовката за изборите за европейски и български парламент върви по план.  Днес членовете на всичките 367 избирателни секции ще получат по график изборните книжа и материали. Създадена е и организация за доставката на електронните устройства за гласуване , които ще се превозват с полицейска охрана.  Паралелно с това..

публикувано на 08.06.24 в 11:49
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Кнут Абрахам: Подценихме Путин, не разчетохме правилно неговите ходове

"Скъпи Еманюел и драги Олаф" - така се обръщаха един към друг германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на скорошното първо официално държавно посещение на стопанин на Елисейския дворец в Германия от 24 години. Много символи имаше по време на това посещение - Макрон беше специален гост на честванията на 75-та..

публикувано на 08.06.24 в 11:24
Светла Буюклийска

Светла Буюклийска за самочувствието да си европеец в Испания

В Деня за размисъл преди утрешния вот "2 в 1" ще насочим вниманието ви към един от изборите, които трябва да направим, този за членове на Европейския парламент .  Историята ще я разкажем през музиката на симфоничния оркестър на един от Канарските острови и през испанските спомени и уроци на една врачанска цигуларка.  За..

публикувано на 08.06.24 в 11:13

Над 300 хора с увреждания в София ще гласуват с подвижна урна

Над 300 са хората с увреждания в София, които ще гласуват с подвижна урна на изборите за Народно събрание и за Европейски парламент утре. Това са хора, които не могат да излязат от вкъщи и да се придвижат до избирателна секция. За хора с двигателни и зрителни дефицити има други възможности да упражнят правото си на глас безпрепятствено...

публикувано на 08.06.24 в 10:58