Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция от 12 държави предупреди хусите да спрат нападенията в Червено море

Червено море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания, Съединените щати и десет други държави отправиха предупреждение към подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен да спрат своите "силно дестабилизиращи нападения в Червено море или ще се наложи да понесат отговорност за последствията", след като напрежението в региона рязко се увеличи, съобщи вестник "Таймс". Съвместното изявление, което беше планирано с дни, е предназначено да бъде "последно предупреждение" към хусите, докато Обединеното кралство и САЩ подготвят военни действия зад кулисите, пише вестник "Таймс". 

Безпрецедентното предупреждение идва след седмици на атаки срещу търговски кораби, преминаващи през Червено море, принуждавайки някои големи компании да избягват района, което доведе до огромни разходи и закъснения на международното корабоплаване. В изявлението 12-те нации казват, че е имало "значителна ескалация" на нападенията през последната седмица срещу търговски кораби, включително обстрел с ракети и опити за отвличания. Няма пряко споменаване на заплахата от военни действия, но източници казаха по-рано, че са възможни координирани въздушни удари срещу цели на хусите. Бойни самолети на Кралските военновъздушни сили и кораби на Кралския флот могат да бъдат разположени заедно с американска бойна техника, за да превземат позициите на хусите на сушата или в морето. 

Близо 15 процента от световната търговия по вода минава през Червено море и експерти предупредиха, че цените на чая, виното, месото и рибата в супермаркетите в Обединеното кралство ще се покачат, тъй като доставките са обхванати от кризата. "Нека нашето послание сега бъде ясно: ние призоваваме за незабавно прекратяване на тези незаконни атаки и освобождаване на незаконно задържаните кораби и екипажи", се казва в изявлението на САЩ, Австралия, Бахрейн, Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Германия, Италия, Япония, Холандия и Нова Зеландия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йеменска групировка хуси се превръща в сериозна заплаха за международната търговия

Подкрепяна от Иран йеменска групировка хуси се превръща в сериозна заплаха за международната търговия. Започналите миналия месец нейни нападения срещу контейнеровози и танкери в Червено море и Аденския залив вече принудиха най-големите компании да..

публикувано на 18.12.23 в 17:49

Йеменските хуси: Всички кораби са в безопасност с изключение на израелските

Говорителят на хусите, Мохамед Абдул-Салам, посочи в публикация в социалната медийна платформа "X", че всички кораби в Червено и Арабско море са в безопасност с изключение на тези, които принадлежат на Израел. Йеменска групировка хуси се..

публикувано на 18.12.23 в 20:50
Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Лойд Остин: Изграждаме международна коалиция за справяне със заплахата на йеменските хуси

САЩ работят за създаване на международна коалиция, която да попречи на йеменските хуси да нападат кораби в Червено и Арабско море. За целта утре се очаква виртуално заседание на военноморски офицери от арабски държави и от членки на НАТО, съобщи..

публикувано на 18.12.23 в 23:43

ЕС, НАТО, САЩ и други страни осъждат нападенията на йеменските шиитски бунтовници хуси

ЕС, НАТО, САЩ и редица други страни излязоха с общо становище, осъждащо нападенията на йеменските шиитски бунтовници хуси срещу кораби в Червено море. За да защитят коридорите за корабоплаване през Суецкия канал, САЩ обявиха, че заедно с няколко държави..

публикувано на 20.12.23 в 22:40

Враждуващите фракции в Йемен се разбраха за ново примирие

Враждуващите фракции в Йемен са се съгласили на ново примирие, съобщава Франс прес.  Споразумението е факт след разговори в Саудитска Арабия и Оман на специалния пратеник на ООН Ханс Грундберг с представители на хусите и на международно..

публикувано на 23.12.23 в 20:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица,..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя..

публикувано на 23.05.24 в 21:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи...

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор...

публикувано на 23.05.24 в 19:52