Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата мълчи за възванието за героя от ВМРО Ефрем Чучков

Ефрем Чуков, наричан дясната ръка на Гоце Делчев във ВМРО.
Снимка: БГНЕС

Няма отговор от държавните институции в Република България на писмото на Явор Чучков, правнук на войводата на един от най-значимите дейци на ВМРО Ефрем Чучков. До институциите е изпратено възвание за отдаване на дължимата национална почит към героя на България, което е по случай 100 години от смъртта на Ефрем Чучков, наричан практикът на организацията, до смъртта му през 1923 г., и дясната ръка на Гоце Делчев

Все още няма отговор от нито една институция, каза в предаването "12+3" на БНР правнукът Явор Чучков. А наследникът на войводата от ВМРО още изчаква и таи надежда, че ще получи отговор.

"Възванието е прието наскоро от Българската национална комисия по военна история, която е член на Военната комисия към ЮНЕСКО, и е подкрепено единодушно от учените и обществениците, участвали в тържествената научна конференция по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание", каза Явор Чучков. 

Писмото е изпратено до президента Румен Радев, до Министерски съвет, БАН, до Парламентарната комисия по култура и медии, както и до МОН, МО и МК.

Във възванието се настоява революционното дело на Ефрем Чучков да се включи в учебниците по история на МОН, както и възстановяване на името му по време на военните ритуали на Република България – заря-проверка, както е било до 1990 година.

"Тази административна грешка трябва да се поправи", категоричен Явор Чучков.

Кой е Ефрем Чучков?

Роден е на 21 ноември 1870 година в Щип, тогава в Османската империя. Учи в Щип, Скопие и в Солунската българска гимназия после в Кюстендилското педагогическо училище, където членува в Младежкото македонско дружество. След завършване на средно образование учителства в Ново село, а след това заедно с Гоце Делчев учи във Военното училище в София. После пак заедно с него напуска училището.

Завършва Педагогическото училище в Казанлък 1896 година и учителства няколко години в Пехчево и Мелник, където развива и организационна дейност на ВМОРО. След избухването на Винишката афера от ноември 1897 година минава в нелегалност и се прехвърля в България. През април 1898 година се прехвърля в Македония като войвода на чета и след като успешно приключва задачите си се изтегля в България през юни същата година. Той е сред първите организатори на революционната мрежа на ВМОРО в Щипско, заедно с Тодор Лазаров и Мише Развигоров.

На 2 януари 1905 година над село Кнежево, Кратовско, се провежда конгрес на Скопския революционен район. За членове на окръжното ръководство на Скопски район са избрани Даме Груев, Ефрем Чучков, Кръстьо Българията, Мише Развигоров и Атанас Бабата.

След смъртта на Мише Развигоров през март 1907 година Ефрем Чучков заедно с Тодор Александров са окръжни началници на Скопския революционен окръг. На Кюстендилския конгрес от 1908 година Ефрем Чучков е избран за допълнителен член на ЦК на ВМОРО заедно с Петко Пенчев, Павел Христов, Петър Ацев, Аргир Манасиев и Стамат Икономов. След Първата световна война Гьорче Петров му урежда пост в Комисията за бежанците, която се противопоставя на възраждащата се ВМРО.

Чучков обаче се сближава с Тодор Александров и участва активно във възстановяването на ВМРО. Става войвода на чета в Малешевско и Царевоселско, като по това време негов четник е и Дончо Христов. Чучков е втората авторитетна фигура във възстановената организация след лидера ѝ Александров. През 1922 година, четата на Чучков се сражава 7 пъти със сръбски части в Малешевско и Кочанско.

Тежко болен, Чучков умира в София на 1 октомври 1923 година. Името му  е на паметника „Паднали за свободата на Македония“ (шести във втората колона) в Кюстендил.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26