Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейско законодателство застрашава информацията за ГМО храни

Д-р Ивелин Ризов от МЗХ
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат ли премахнати изискванията за етикетиране и проверките за безопасност за растенията, създадени чрез нови геномни техники в Европейския съюз?

Този въпрос възникна, след като в средата на миналата година Европейската комисия предложи да се създаде нов регламент за новото поколение ГМО растения. От тогава до днес дебатите в публичното пространство у нас са оскъдни. Липсват и консултации от страна на правителството с експерти, браншови организации и граждани по темата. За това съобщават от Сдружение "Агролинк" – водеща организация в България, която подкрепя развитието на биологичното земеделие и културата на биопотребление. 

Разтревожени, че ако законодателството влезе в сила, рисковете от освобождаването на неизпитани нови ГМО ще се поемат от хората и природата, от "Агролинк" организираха кръгла маса с участието на политици, граждански и браншови организации по темата.

Централен въпрос в дискусиите е каква ще бъде позицията на България за новите ГМО?

В края на миналата година предложеното от Комисията законодателство за премахване на регулациите за новите геномни техники за размножаване на растения беше отхвърлено от министрите на земеделието на Европейския съюз. 

"Ние бяхме страната, която не позволи да се постигне квалифицирано мнозинство при гласуване в Съвета на министрите и да бъде приет този регламент. В момента процедурата се връща, ще има отново гласуване", обясни д-р Светла Николова от Сдружение "Агролинк". 

И допълни: 

"Тези, които бяха категорично против, са страни като Австрия, Полша, Румъния, Хърватия, които защитават не само природата, а защитават и икономическите интереси на своите страни. Специално Румъния, която си позволи да отглежда ГМО соя, когато в Европа няма такова разрешение, тя видя, че няма пазари и се принуди да спре, не само защото е забранено, а защото няма пазар. Същите аргументи са и на Полша - голяма страна, която иска да произвежда, и земеделски производители да се възползват от възможността да продават и да реализират продукция".

Битката за регулации на ГМО не е от днес, нито от вчера, нито предложението на Европейската комисия на 5 юли миналата година, това припомни адвокат Марияна Христова от коалиция "България, свободна от ГМО". Тя започва още през 2005 година. 

"Хватката, която предложиха на САЩ преди 30-40 години. Ако законодателството бъде прието така, както е предложено, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат ясна информация дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не. Това е в основно противоречие", подчерта Марияна Христова.

Затова България трябва да заеме ясна позиция, която да не допусне освобождаването на неизпитани нови ГМО в полетата и храната. Около тази позиция се обединяват експерти от различни области – лекари, адвокати, учени, биолози, земеделци, пчелари, браншови организации и обикновени граждани. 

В кръглата маса взеха участие и собственици на биологични ферми. Мартин Ганев от биологична ферма "Поляна":  

"Това, което се случва в момента, е хвърляне на прах в очите на обществото", обобщи Ивелин Тончев, собственик на малка семейна ферма край София.

Новото гласуване на предложения от ЕК регламент ще се състои следващата седмица - на 11 януари, в Брюксел.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврозоната отчете икономически ръст от0,3% за първото тримесечие

Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходното тримесечие, става ясно от цитираните от "Франс прес" данни на Евростат. Това е повече спрямо очаквания ръст, но цифрите показват, че групата от 20 страни с единна валута е изпаднала в техническа рецесия през втората половина на миналата година, след..

публикувано на 30.04.24 в 18:24

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи. Около 14.00 ч. в двора на училището децата играят футбол. Става спречкване между битото дете..

публикувано на 30.04.24 в 18:18

България е изпратила поредната военна помощ за Украйна

От Министерството на отбраната съобщиха, че България вече е изпратила поредната военна помощ за Украйна. Министерството не посочва директно какво е изпратено заради класифицирания характер на помощта. Тези действия идват след решение на Народното събрание, което през февруари прие да се пратят в Украйна ракети с отпаднала необходимост.

публикувано на 30.04.24 в 17:52
Румен Александров, постоянен представител на България в ЕС

България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"

"В чувствителни области, вкл. външната политика на ЕС, разширяване, бюджет на Общността, трябва да се запази вземането на решения с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на страните членки с тях" - това заяви постоянният представител на страната ни в ЕС Румен Александров, който представляваше България на..

публикувано на 30.04.24 в 17:47

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23

Над 11,8 млрд. лева е фискалният резерв към края на март

Над 11,8 милиарда лева е фискалният резерв към края на март, сочат данните на Министерството на финансите. Към тази дата хазната е на излишък с близо 404 милиона лева.  При предаването на кабинета вече бившият министър на финансите Асен Василев обяви, че оставя хазната с резерв от 9,9 милиарда лева, но още същия ден вицепремиерът в служебния кабинет..

публикувано на 30.04.24 в 17:18