Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България ще бъде стабилен член на еврозоната, защото има много ниски нива на задлъжнялост и ниски дефицити"

Гунтрам Волф: България трябва да бъде присъединена колкото се може по-близо до европейското ядро

"Ако Русия победи в Украйна, това ще нанесе огромен удар върху европейския проект. Затова е време Европа да помогне по-решително на Украйна"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Новата 2024 г. може да е по-позитивна в икономически план от изминалата година, въпреки че несигурността пред прогнозите е много голяма, заяви в интервю за "Събота 150" президентът на Германското дружество за външна политика Гунтрам Волф. Пред света все още стоят много предизвикателства, а и в последните години "неизвестното" се превърна в част от геополитическия пейзаж.

Кои са "черните лебеди" пред глобалната икономика тази година?

Природата на "черните лебеди" ги прави невидими. Никой не знае какво ни предстои. Явлението вече може и да се случва, но да стане видимо впоследствие. С това уточнение бих искал да кажа, че 2024 година е изпълнена с огромни предизвикателства.

Има множество избори навсякъде по света. Повече от два милиарда души ще пуснат своите бюлетини през годината. Двете най-важни гласувания, които аз следя с много голям интерес, са за американски президент и за Европейски парламент. Огромната ми тревога като европеец е, разбира се, изходът от вота в Съединените щати, но и все по-надигащата се вълна от популизъм в Европа. Това са два много големи риска за политическото и икономическо бъдеще на нашия континент.

Второто, на което със сигурност искам да наблегна, е войната на Русия срещу Украйна. Войната продължава брутално и Русия набира сила. Евентуална нейна победа или дори частична победа би била огромен удар не само върху Украйна, но и върху сигурността на целия наш континент.

Може би на трето място бих искал да спомена всички рискове, които произтичат от промените в климата. Те се ускоряват и причиняват все по-големи щети. Покачването на температурите ще доведе до много икономически и със сигурност политически проблеми в глобален мащаб. Един от тях е миграция, свързана с климатичните изменения.


Всъщност, потенциалната победа на Тръмп изобщо не е "черен лебед", а направо "слон в стаята". Какво би произтекло от нея?

Доналд Тръмп не е просто популист, а политически лидер, който представлява директна заплаха за върховенството на закона и за демокрацията в Съединените щати. Оттам идва и опасността за демокрациите по целия свят. От гледна точка на Европа са застрашени гаранциите за сигурността на Стария континент, които в момента осигурява Вашингтон чрез членството в НАТО. Тези гаранции могат да намалеят, което директно ще се отрази върху нашата сигурност.

В първия си президентски мандат Тръмп атакува директно европейски компании. Ако се завърне в Белия дом, може да стане още по-решителен и да подкопае просперитета на нашия континент. Не на последно място, при неговата администрация най-високопоставният съветник в Белия дом директно подкрепяше популистките лидери от Марин Льо Пен до предходното полско правителство и разбира се Москва. Има директни връзки с антидемократични и антиевропейски сили.  

Готова ли е Европа за търговска война със Съединените щати?

Не сме готови от гледна точка на това, че потенциална търговска война със Съединените щати би нанесла огромни щети и на двете страни. Двустранните отношения са много дълбоки - 10, ако не и 20 пъти по-дълбоки, отколкото са те между Европейския съюз и Китай например. Има огромни европейски инвестиции отвъд океана. В същото време в Европа има невероятно много американски инвестиции.


Европа има ли сили да помага сама на Украйна, ако помощта за Киев от Съединените щати бъде прекратена?

Не смятам, че Европа е готова, но трябва да бъде. Нямаме друг избор. Ако Русия победи в Украйна, това ще нанесе огромен удар върху европейския проект. Не можем и не трябва го да приемаме. Затова е време Европа да помогне по-решително на Украйна.

Войната срещу Украйна не е единствената. Очаквате ли допълнително влошаване на ситуацията в Близкия изток и потенциално - нов горещ конфликт някъде по света, например Тайван?

В Близкия изток вече настъпи хаос. Червено море е опасно за международна търговия, което ще има последици за глобалната икономика. Регионът много ме тревожи заради перспективите пред Израел в неговата безмилостна война срещу ХАМАС. Целият регион е застрашен от ескалация и Иран търси възможности за разширяване на бойните действия.

Когато става дума за Тайван, никой не знае. Това, което китайският президент Си Цзинпин заяви съвсем ясно, е, че обединението е историческа необходимост. Повтори го в началото на тази година, така че и там се сблъскваме с много голяма несигурност.

И всичко това се случва в момент, когато европейската икономика все още е доста крехка.  

Но има и добра новина, а именно, че инфлацията спадна значително. Има надежда да достигне 2% в края на тази или в началото на 2025 година, което дава пространство на Европейската централна банка, както и другите централни банки, включително Федералния резерв, да започнат намаляване на лихвените проценти. Мисля, че в Европа този момент ще настъпи може би през лятото или есента на тази година.

А климатичните рискове? Справяме ли се достатъчно бързо с промените към по-зелени стандарти?

Вторият въпрос е лесен. Не правим достатъчно. Преговорите за намаляването на вредните емисии не вървят добре. Тези емисии дори се увеличават. Следователно - климатичните промени ще стават все по-сериозни и опустошителни. Азиатските държави, Индия и не само трябва да развиват икономиките си без да увеличават емисиите и намирам, че това е най-важното глобално предизвикателство.  

В този процес има възможност за Европа - не просто да помогне на тези държави да преминат през зеления преход, но да произвежда чисти технологии, които да изнася за тях. Това е сектор, в който се конкурираме със Съединените щати.


И накрая, следите отблизо процесите в България. Имаме ли реален шанс за членство в еврозоната от 1 януари догодина?

България покрива по-голямата част от критериите за членство в еврозоната. Аз силно го подкрепям. Въвеждането на еврото със сигурност ще е от много голяма полза за страната, както и за Евопейския съюз. България ще бъде стабилен член на еврозоната, защото има много ниски нива на задлъжнялост и ниски дефицити.

Но най-важен е геополитическият фактор. България трябва да бъде присъединена колкото се може по-близо до европейското ядро по геополитически причини. Страната е много силен поддръжник на Украйна. В същото време често е обект на атаки от руските тайни служби, включително и при заводите й за производство на оръжия. Трябва да се даде ясен политически сигнал, че това не е приемливо и че България е в ядрото на Европейския съюз.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 08:24