Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявление е! Имен ден имат над 128 000 българи

Снимка: Ива Антонова, БНР
Чуй новината! Чуй новината:

С тържествени богослужения православната ни църква чества един от великите християнски празници - Богоявление.

Празнува се кръщението на Иисус Христос в река Йордан, при което се открива троичността на Бог. Отслужва се Велик водосвет. 

На Йордановден, както е познат празникът, имен ден имат над 128 хиляди българи.

Според евангелските разкази, когато навършил 30 години, преди да излезе на обществена проповед и за да спази традицията, приелият човешка плът Син Божи - Иисус Христос, се кръстил от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили. Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал открито, че Този е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древност Църквата нарича Кръщение Господне -  Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух.

При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар край Бобошево затвори пътя за Сопово

Пожар гори край Бобошево - между града и село Сопово, в местността Околище.  Към този момент пътят в тази посока е затворен. Гори суха растителност, засегната е и сграда. На място са изпратени 6 екипи на пожарната. От общината призовават всеки, който има възможност, да се включи в гасенето на огнената стихия. Събират се и доброволци. Сигналът е..

публикувано на 10.08.24 в 16:03
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск: "Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск относно това..

публикувано на 10.08.24 в 15:06
Джулюница

Паразит в питейната вода на село Джулюница

Откриха паразит в питейната вода на село Джулюница в община Лясковец. Хората са притеснени за здравето си. От Регионалната здравна инспекция са категорични, че паразитът "конски косъм" не е опасен за хората и животните. Още информация от кореспондента ни Здравка Маслянкова. В социалните мрежи жена от село Джулюница публикува клип, на който се вижда,..

публикувано на 10.08.24 в 14:53

Компания за киберсигурност, част от хъб "Тракия", обобщи в доклад големите кибератаки по света

Проблеми на американски болници, заразени компютри във Франция, изтичане на информация за 40 милиона гласоподаватели в Обединеното кралство. Това са само част от последиците от различни кибератаки. Те са обобщени в доклада на компания за киберсигурност, част от Европейски цифров иновационен хъб "Тракия". Властите у нас пък излязоха с препоръки за..

публикувано на 10.08.24 в 14:32

От "Възраждане" искат пожизнени премии и за треньорите, подготвили параолимпийски медалисти

"Възраждане" са внесли предложение за промени в закона, с които треньорите, които са подготвили параолимпийски медалисти, също ще имат право на пожизнена месена премия.  В Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени премии за олимпийските медалисти и тези от параолимпиади, които са прекратили активната си състезателна дейност. Премия..

публикувано на 10.08.24 в 14:02

Агенцията по вписванията е отказала да впише новото ръководство на IV градска болница

Агенцията по вписванията е отказала да впише новото ръководство на Четвърта градска болница по решението на Столичния общински съвет за вливането на болницата във 2-ра градска. Това става ясно от разпространена позиция на председателя на Съвета Цветомир Петров.  В нея се казва, че решението за сливането на двете болници е било наложено силово от..

публикувано на 10.08.24 в 13:43

Природолюбители събраха десетки чували с отпадъци в Пирин

Инициативата "Промени картинката" събра десетки чували с отпадъци в Пирин планина. Събитието се проведе в рамките на Международния Банско джаз фестивал.  Десетки любители на природата почистиха района около основния път за ски зоната и хижите , както и покрай река Глазне, където е основния туристопоток. Колегите от "Външни предавания" на БНР..

публикувано на 10.08.24 в 13:38