Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс смята, че трябва да има повече жени в британската армия

Грант Шапс
Снимка: АП/БТА

Жените са решението на кризата с набирането на персонал във въоръжените сили на Обединеното кралство, заяви министърът на отбраната на страната Грант Шапс. Той каза в интервю за вестник "Дейли телеграф", че е загрижен, че обществото като цяло не е представено подобаващо в настоящия състав на армията и че трябва да се направи повече за привличането и задържането на жени на служба. На въпрос на вестника какво би направил той лично, за да реши влошаващата се криза с набирането на персонал, Шапс отговори: "Това, което силно желая, е да имаме армия, която да отразява страната ни такава, каквато е днес. Не може да е правилно нашата армия все още да има само 11 или 12 процента жени, например, когато те съставляват половината от населението". 

Статистиката показва, че в момента броят на жените в редовните сили на Обединеното кралство възлиза на 11,3%, като те са представени най-силно в Кралския флот и Кралските военновъздушни сили и най-слабо в Кралската морска пехота. 

Благотворителни организации, работещи с жени военнослужещи, които са преживели сексуално насилие и изнасилване, казаха по-рано за "Дейли телеграф", че в армията битува "токсична култура на изнасилвания". През октомври 2022 година Кралският флот беше принуден да започне разследване на твърдения за заплахи за изнасилване и сексуално посегателство на борда на британските ядрени подводници, докато двама пилоти бяха уволнени след доказателства за тази "токсична култура".

Грант Шапс направи коментарите, тъй като въоръжените сили преживяват значителна криза с наемането на персонал, като Военноморските сили претърпяха срив в потока от нови служители. Миналата седмица "Дейли телеграф" разкри, че флотът има толкова малко моряци, че трябва да изведе от експлоатация два военни кораба, за да напълни новия си клас фрегати, тъй като приемът както за флота, така и за кралски морски пехотинци е спаднал с повече от 22% в сравнение с предходната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Грант Шапс

Грант Шапс е министър за пети път в една година - сега на отбраната

Новият британски министър на отбраната е Грант Шапс, който наследява на поста Бен Уолъс, подал оставка. Премиерът Риши Сунак оповести тази сурин дългоочакваната промяна в кабинета, която включва и наследник на Бен Уолъс. Това е досегашният..

публикувано на 31.08.23 в 13:43
Грант Шапс

Роб Уотсън: Не вярвам Грант Шапс да остави голяма следа в британската политика

Ключов съюзник на Украйна е Великобритания. От тази седмица тя има нов министър на отбраната. В първото си публично изявление на новия пост Грант Шапс беше категоричен, че Обединеното кралство ще продължи безусловната военна подкрепа за Украйна. Как..

публикувано на 02.09.23 в 10:20
Грант Шапс

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника. Грант..

публикувано на 01.10.23 в 03:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опитът за съставяне на правителство с втория мандат. "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  "Възраждане" ще подкрепят декларацията на..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Евродепутатите избраха днес с голямо мнозинство на учредителното заседание на новия Европарлмент за свой председател Роберта Мецола от Европейската народна партия. При общо 699 гласували малтийката Мецола (45 г.) е подкрепена от 563 депутати..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с..

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро...

публикувано на 16.07.24 в 12:18