Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс смята, че трябва да има повече жени в британската армия

Грант Шапс
Снимка: АП/БТА

Жените са решението на кризата с набирането на персонал във въоръжените сили на Обединеното кралство, заяви министърът на отбраната на страната Грант Шапс. Той каза в интервю за вестник "Дейли телеграф", че е загрижен, че обществото като цяло не е представено подобаващо в настоящия състав на армията и че трябва да се направи повече за привличането и задържането на жени на служба. На въпрос на вестника какво би направил той лично, за да реши влошаващата се криза с набирането на персонал, Шапс отговори: "Това, което силно желая, е да имаме армия, която да отразява страната ни такава, каквато е днес. Не може да е правилно нашата армия все още да има само 11 или 12 процента жени, например, когато те съставляват половината от населението". 

Статистиката показва, че в момента броят на жените в редовните сили на Обединеното кралство възлиза на 11,3%, като те са представени най-силно в Кралския флот и Кралските военновъздушни сили и най-слабо в Кралската морска пехота. 

Благотворителни организации, работещи с жени военнослужещи, които са преживели сексуално насилие и изнасилване, казаха по-рано за "Дейли телеграф", че в армията битува "токсична култура на изнасилвания". През октомври 2022 година Кралският флот беше принуден да започне разследване на твърдения за заплахи за изнасилване и сексуално посегателство на борда на британските ядрени подводници, докато двама пилоти бяха уволнени след доказателства за тази "токсична култура".

Грант Шапс направи коментарите, тъй като въоръжените сили преживяват значителна криза с наемането на персонал, като Военноморските сили претърпяха срив в потока от нови служители. Миналата седмица "Дейли телеграф" разкри, че флотът има толкова малко моряци, че трябва да изведе от експлоатация два военни кораба, за да напълни новия си клас фрегати, тъй като приемът както за флота, така и за кралски морски пехотинци е спаднал с повече от 22% в сравнение с предходната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Грант Шапс

Грант Шапс е министър за пети път в една година - сега на отбраната

Новият британски министър на отбраната е Грант Шапс, който наследява на поста Бен Уолъс, подал оставка. Премиерът Риши Сунак оповести тази сурин дългоочакваната промяна в кабинета, която включва и наследник на Бен Уолъс. Това е досегашният..

публикувано на 31.08.23 в 13:43
Грант Шапс

Роб Уотсън: Не вярвам Грант Шапс да остави голяма следа в британската политика

Ключов съюзник на Украйна е Великобритания. От тази седмица тя има нов министър на отбраната. В първото си публично изявление на новия пост Грант Шапс беше категоричен, че Обединеното кралство ще продължи безусловната военна подкрепа за Украйна. Как..

публикувано на 02.09.23 в 10:20
Грант Шапс

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника. Грант..

публикувано на 01.10.23 в 03:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението..

обновено на 28.06.24 в 03:17
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската..

публикувано на 27.06.24 в 18:53