Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на украинското разузнаване обеща засилване на атаките срещу Крим

Автор:
Снимка: БГНЕС

В интервю за Le Monde ръководителят на украинското военно разузнаване генерал-майор Кирило Буданов посочи, че атаките на Киев срещу анексирания от Русия Крим ще се засилят, добавяйки, че икономиката на Москва се оказва изненадващо устойчива въпреки санкциите.

"През 2023 г. се случиха първите украински нахлувания във временно окупирания Крим. И това е само началото", каза 38-годишният Буданов пред френския всекидневник Le Monde..

Украйна също така многократно е атакувала Черноморския флот на Русия, базиран в Севастопол на полуостров Крим.

"Руснаците трябваше да преместят всичко набързо на югоизток", каза Буданов, добавяйки, че сега Москва се опитва да създаде военноморска база на черноморското крайбрежие на отцепилата се грузинска област Абхазия.

В същото време той призна, че фронтовите линии в Украйна до голяма степен са замразени:

"Много интензивното използване на атакуващи дронове и от двете страни направи невъзможни както руските, така и украинските офанзиви. Друг фактор е гъстотата на минните полета, безпрецедентна след Втората световна война", каза той.

Буданов отбеляза, че устойчивостта на руската икономика го е изненадала и че настоящите западни санкции не са достатъчни, за да принудят Кремъл да промени поведението си.

"Изненада ме известен руски парадокс. Всички смятаха, че Москва има силна армия и слаба икономика. Оказва се, че е точно обратното. Икономиката може да е слаба, но страната не гладува, тя е далеч от това. Дори може да продължи доста дълго време с този темп", каза той, добавяйки, че санкциите трябва да са насочени към основните икономически сектори на Русия и цялата финансова система.

Признаците на умора от войната в Украйна могт да се увеличават, но Буданов призова Запада да продължи да подкрепя военно Киев.

"Онези в чужбина, които смятат, че са "уморени" от Украйна, ще трябва да "ухажват" руснаците, когато дойдат да окупират собствените им територии", каза той в интервюто си за Le Monde.

Френското издание отбеляза, че Буданов, който ръководи украинското военно разузнаване от 2020 г., прогнозира точно, че Русия ще атакува Украйна на 24 февруари 2022 г.

Междувременно Буданов посочи, че сега е не е подходящият момент за преговори с Русия:

"Преговорите започват, когато едната или и двете страни имат интерес. Това обаче не е така".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05