Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските военни нанесоха още един удар по хутите

Снимка: БГНЕС

Американските военни нанесоха още един удар тази нощ, ден след вълната от ракетни атаки по бази на бунтовниците хути в Йемен.

Новият удар беше определен от Съединените щати като „последващо действие“ след вчерашните атаки. Американски служители заявиха, че той е бил насочен към радар, който все още е представлявал заплаха за морския трафик в Червено море. Йеменски медии съобщиха, че е бил ударен район близо до военновъздушна база в столицата Сана. Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам заяви, че атаките по Йемен, включително последната, са неефективни.

Ударът е бил извършен от военноморски кораб, базиран в Червено море. Мястото на радара е било ударено от ракети Томахоук.

По-рано нови атаки бяха извършени над търговски кораби в близост до Йемен. Британският оператор на морската търговия съобщи първо за ракетен обстрел, а по-късно и за наближаване на няколко малки съда до търговски кораб в Аденския залив. Това става по-малко от денонощие след като Вашингтон и Лондон нанесоха ракетни удари по близо 30 места в западната част от страната, сред които командни центрове, складове за боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

Междувременно американският президент Джо Байдън нарече хутите "терористична групировка" заради заплахите им за търговското корабоплаване край Йемен.

В Съвета за сигурност на ООН Русия осъди атаките от страна на Съединените щати и Великобритания по територията на Йемен и ги определи като "фрапиращата агресия" и "масиран удар". Руският посланик в организацията Василий Небензя отправи критики срещу използването на самолети, военни кораби и подводници.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред каза, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право. Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

След като вчера лидерите на хутите се заклеха да отмъстят за атаките, американският президент Байдън предупреди, че може да нареди още удари, ако те не спрат нападенията си срещу търговски и военни кораби в един от най-важните икономически водни пътища в света.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да избягват ескалация на ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и в района като цяло.

Според експерти ударите на Съединените щати и Великобритания ще накарат йеменските хути да се обединят, а популярността на групировката в региона значително нарастна след като се обяви срещу Израел.  

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА.  От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след ПТП-то до Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента.  Това съобщи Ивайло Желязков, експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43

Доц. Щерьо Ножаров: Административното увеличение на заплатите, което не е базирано върху икономически показатели, води до инфлация и безработица

Административното увеличение на заплатите, което не е базирано върху икономически показатели, води до по-висока инфлация и увеличаване на безработицата . Това заяви пред БНР доц. Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС, съветник в Българската стопанска камара. Той коментира предложението на КНСБ от първи януари следващата година минималната работна..

публикувано на 22.05.24 в 13:36