Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чипровци обмислят създаването на общинско ВиК

Чипровци
Снимка: Любомир Андреев

В Чипровци обмислят да направят общинско ВиК и да се отделят от асоциацията в Монтана. Увеличението на цената на водата е причина за това 

В община Чипровци са недоволни от увеличението на цената на водата. От 1 януари за кубик те вече ще плащат 3,58 лв. - с 20 % повече.

През миналата седмица заедно с жителите на община Георги Дамяново чипровчани излязоха на протест.

Николай Димитров е категоричен, че повишението е неоснователно: "В Чипровската община ние всичко сме си направили, ние сме си копали още навремето, всичко ние/.../ И сега ще вдигнат цената така".

Кметът на Чипровци Пламен Петков съобщи, че може да се отделят и да направят общинско ВиК:

"Тези хора са ни избрали нас да защитаваме техните интереси.  Мисля да инициирам специално за нашата община - община Чипровци, да се отделим, да си направим общинско предприятие. Ние си имаме техника, имаме си всичко. Нас това сега не ни устройва.

Ние можем да се справим и сами -  правим си наше ВиК и си поддържаме по-добре, според нас. Досега пак така се справяме - с наши средства", посочи кметът.

Във ВиК Асоциацията в Монтана членуват 10 от 11-те общини в областта. Берковица е извън асоциацията и водата се доставя от общинско ВиК. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05
Снимката е илюстративна, архив.

АПИ: Възстановено е движението при 41-ия километър на АМ "Тракия"

Възстановено е движението при 41-ия километър на магистрала "Тракия", съобщават от Пътната агенция. Там в късния следобед е станала верижна катастрофа в платното в посока София. Ударили са се три автомобила. По първоначална информация няма тежко пострадали хора. Близо два часа тежкотоварните автомобили се отклоняваха от магистралата през..

публикувано на 04.08.24 в 19:00
Вътрешно разселени палестинци в импровизиран лагер, построен сред развалините в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 3 август 2024 г.

Палестинска медия съобщи за убити 25 души в училища в Газа, Израел твърди, че мишена са били "Хамас"

Най-малко 25 палестинци загинаха, а няколко бяха ранени днес при израелски удар по две училища близо до град Газа , в които са подслонени разселени жители на анклава, съобщи палестинската информационна агенция УАФА, цитирана от Ройтерс. Израелските военни заявиха, че мишена на ударите по двете училища са били бойци от палестинската ислямистка..

публикувано на 04.08.24 в 18:48
Заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ Джонатан Файнър.

САЩ призовават гражданите си да напуснат Ливан и разполагат повече военна мощ в Близкия изток

Съединените щати призоваха своите граждани да напуснат Ливан. Заместник-съветникът по национална сигурност на Белия дом Джонатан Файнър обяви, че САЩ разполагат още военна мощ в Близкия изток като превантивни и отбранителни мерки заради растящото напрежение между Израел и Иран и Ливан. "Нашата цел е деескалация, възпиране и защита на Израел", каза..

публикувано на 04.08.24 в 18:38

Утре очакваме два самолета от Испания, които да помагат за гасене на пожарите

Утре очакваме от Испания да пристигнат два самолета, които ще подпомогнат действията ни за справяне с огнената стихия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с публикация във фейсбук профила си.  Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз...

публикувано на 04.08.24 в 17:59

В 12 часа утре президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Представителите на групата на ИТН, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, ще бъдат приети от президента Радев..

публикувано на 04.08.24 в 17:39
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12