Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания изпраща 20 000 военни за предстоящо голямо учение на НАТО в Европа

Грант Шапс, британски министър на отбраната
Снимка: АП/БТА

Великобритания ще ангажира 20 000 военни да служат в цяла Европа в голямо учение на НАТО през първата половина на тази година, както и военни кораби и изтребители, съобщи в понеделник британското министерство на отбраната.

Всички родове войски на Кралските въоръжени сили ще бъдат разгърнати в учението Steadfast Defender с участието на 31 държави в опит да осигурят "жизненоважно успокоение срещу заплахата" от Владимир Путин, се очаква да обяви днес министърът на отбраната Грант Шапс, съобщи Скай нюз.

Около 16 000 войници, заедно с танкове, артилерия и хеликоптери, ще бъдат изпратени от британската армия към цяла Източна Европа от следващия месец. Кралският флот ще разположи допълнително повече от 2000 моряци в осем военни кораба и подводници, докато повече от 400 кралски морски командоси ще бъдат изпратени до Арктическия кръг. Кралските военновъздушни сили пък ще използва щурмови самолети F-35B Lightning и самолети за наблюдение Poseidon P-8.

Учението на НАТО "Постоянен защитник 24" (Steadfast Defender 24) отбелязва 75-ата годишнина на западния алианс, отбелязва Ройтерс.

"Мога да обявя днес, че Обединеното кралство ще изпрати около 20 000 служители, за да участват в едно от най-големите разполагания на войски на НАТО от края на Студената война", посочва министърът на отбраната Грант Шапс в реч, която трябва да бъде произнесена по-късно в понеделник, публикувана от министерството на отбраната.

Алиансът на НАТО увеличи броя на боеспособните войски, след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна преди почти две години, като същевременно алиансът продължи да подкрепя Киев с военна, икономическа и хуманитарна помощ.

Грант Шапс също така ще предупреди, че Западът е на "кръстопът", докато разкрива какъв ще бъде приноса на Обединеното кралство към военните учения. Министърът на отбраната ще изложи своята визия за това как Обединеното кралство ще се справи с потенциални заплахи, тъй като съюзниците остават загрижени за опасността, която представлява Кремъл, след като войната срещу Украйна вече наближава края на втората си година.

"Ще видим нашите военни да обединяват сили с техни колеги от 30 страни от НАТО плюс Швеция, осигурявайки жизненоважно подсигуряване срещу заплахата от Путин", каза Шапс по повод учението.

Грант Шапс също така ще предупреди, че Западът е на "кръстопът", докато разкрива какъв ще бъде приноса на Обединеното кралство към военните учения. Министърът на отбраната ще изложи своята визия за това как Обединеното кралство ще се справи с потенциални заплахи, тъй като съюзниците остават загрижени за опасността, която представлява Кремъл, след като войната срещу Украйна вече наближава края на втората си година.

Миналата седмица премиерът Риши Сунак обяви, че Великобритания ще увеличи подкрепата си за Украйна през следващата финансова година до 2,5 милиарда паунда (около 3,19 млрд. долара), което е увеличение с 200 милиона паунда спрямо предходните две години.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. Отделно е проблемът с остарялата и непрекъснато авариращата водопроводна мрежа. В три от селата е обявено безсрочно бедствено положение. За тях Държавният резерв осигурява 77 тона бутилирана вода за пиене. В село..

публикувано на 14.08.24 в 16:56
Проф. Галин Цоков

Министър Цоков: В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти

В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти, като в 45 сгради дейностите няма да приключат до началото на новата учебна година, съобщи пред депутатите от парламентарната просветна комисия служебният министър на образованието Галин Цоков: "Ще се опитаме, доколкото можем, да бъдат усвоени тези ремонти. Тук..

публикувано на 14.08.24 в 16:46

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна около 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. По първоначални данни пострадалите са петима. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали няколко 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. Има информация за две жени, които са..

публикувано на 14.08.24 в 16:34

Доротея Николаева: Студентите в частни ВУЗ-ове са дискриминирани, държавата не им дава стипендия за успех

Студентите от частните висши училища са дискриминирани от собствената си държава, защото не получават своите стипендии за успех, които държавата им дължи и то по Конституция. Това заяви в интервю пред БНР Доротея Николаева, активистка във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и член на Националния студентски съвет. Тя и..

публикувано на 14.08.24 в 16:26
Боян Магдалинчев

Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ

Пленумът на ВСС отново избра Боян Магдалинчев за свой представляващ. Органът престана да функционира в края на миналата година по силата на Шестата поправка в Конституцията, но след като Конституционнният съд отмени част от промените, свързани със съдебната власт, неговата дейност беше възстановена. КС обяви за противоречащи на..

публикувано на 14.08.24 в 16:23

Министерството на транспорта проверява за хакерска атака срещу електронната система за ГТП

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack). При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:11
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите  - 14 август 2024 г.

Министърът на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство

Настоящият служебен министър на земеделието Георги Тахов ще остане на поста и в новото служебно правителство, което трябва да предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Тахов съобщи, че е провел разговори с номинираната за премиер Горица Грънчарова Кожарева:  "Разговорите бяха в тази насока, да", беше лаконичен той пред журналистите. Служебният..

публикувано на 14.08.24 в 15:41