Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров може да играе финал в Мелбърн (ВИДЕО)

Пресиян Коев (вляво) и Александър Пенев
Снимка: Campio Podcast

Григор Димитров се намира в невероятна форма в момента и не изключваме варианта да стигне дори до финал на Аустрелиън Оупън. Около това мнение се обединиха треньорите от Тенис клуб 15-40 Пресиян Коев и Александър Пенев, които гостуваха на Campio Podcast. Двамата чакат с особен интерес първия за годината турнир от Големия Шлем и заради това, че за първи път момче от техния клуб ще участва в основната схема на турнира при юношите – Александър Василев.

„Виждам Григор Димитров като доста по-зрял. Той знае какво прави на корта. Самото му присъствие, начинът, по който вижда играта, по който гледа във важните моменти да изиграе точките. Плюс това, остава много спокоен и това си личи в погледа му. Нормално е да имаме по-високи очаквания и надежди. В добра форма е, разчита играта. Натрупа достатъчно самочувствие, за да можем да очакваме нещо повече. Нека не забравяме, че той вече има полуфинал в Мелбърн – един мач с Рафаел Надал, който се реши в последните точки. Очакванията ми са за силен турнир, за добро представяне. Той е способен да победи всеки и аз не изключвам дори варианта да играе финал. В същото време не трябва да сме и толкова критични, ако има слаб мач и има слаб турнир. Просто трябва да го приемем, това е нашето момче и трябва да го подкрепяме“, коментира Александър Пенев.

Пресиян Коев добави: „Тенисът е един от най-конкурентните и най-трудните спортове и това да имаме играч в елита, на такова ниво, може никога да не се повтори. Един турнир си горе, друг си долу. Един известен треньор беше казал, че дели събитията в тениса на добри и лоши седмици. И като цяло добрите са по-малко. В момента след Джокович има една група от 4-5-6 тенисиста, които са в много силна форма. Григор Димитров е един от тях. И ако всичко е както трябва да бъде, той може да стигне много напред. Миналата година имаше нещастието да играе срещу Джокович в трети кръг. И това беше един от най-трудните мачове на сърбина“.

„Григор Димитров от малък изглеждаше изключително уверен в това, което прави. Без капчица съмнение. Помня, една конференция преди години и попитаха Димитър Господинов  - бащата на Григор: „Кое го прави толкова успешен?“. Той обясни всичко с една дума: "Самочувствие!“, каза още Пенев.

Голямото вълнение за българския тенис в Мелбърн е свързано и с рекордния брой наши таланти, които влизат в турнира при юношите и девойките. Директно от основната схема ще започнат Александър Василев и Иван Иванов при юношите и Ива Иванова, Елизара Янева, Ралица Данчева и Йоана Константинова при девойките. Анас Маздрашки ще мине през квалификациите.

„За първи път състезател на нашия клуб ще играе турнир от Големия Шлем за юноши в основна схема. Всички ние се вълнуваме. Личен треньор на Александър Василев е нашият колега Михаил Петров. Александър направи една много силна година. Успя да влезе доста напред. Игра турнири за мъже и влезе в световната ранглиста, което се случва рядко като постижение. Малко хора могат да го направят. Така че той дава заявки за много сериозно представяне“, коментира Пресиян Коев.

Александър Пенев допълни: „Александър дойде при нас на 6-7 години. И още от малък беше скромен, нямаше перчене. Отдаден е и знае за какво работи. Мечтае и има примера на Григор Димитров. Иска да го гони, да има същите преживявания. Но най-важното е, че той е изключително отдаден и обича играта. Всеки ден излиза с мисълта да израсне в даден детайл“.

В епизода ще чуете още:

✔️На какво се дължи възхода на Григор Димитров?

✔️Колко трудно е изграждането на тенисист от световно ниво?

✔️Една от основните причини за това силно поколение български тенисисти.

✔️Защо тенисът от спортовете влияе най-силно на продължителността на живота?

✔️За работата с подрастващи

✔️Визията на треньора

✔️Методът МАР



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море - Локомотив Пловдив пряко по "Хоризонт"

Футболното ни първенство в Първа лига ще продължи днес с три мача от втората фаза. В първата шестица от 17.45 часа Лудогорец е домакин на Крумовград и при успех ще спечели за 13-ти пореден път шампионската титла на страната.  От 20.15ч. във Варна, Черно море приема Локомотив Пловдив.  Тази среща ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт"..

публикувано на 28.04.24 в 08:38

Астън Вила и Челси разделиха точките в зрелищен мач

Астън Вила и Челси  завършиха наравно 2:2 в мач от 35-ия кръг на Висшата лига на Англия . Футболистите на Унай  Емери изиграха отлично първо полувреме, когато взеха преднина от две попадение с голове на Марк Кукурея и Морган Роджърс. След почивката Нони Мадуеке  и Конър Галахър  донесоха равенството. 

публикувано на 28.04.24 в 06:31

Пари Сен Жермен отложи празнуването на поредната титла във Франция

Пари Сен Жермен отложи поне до следващия кръготпразнуването на третата поредна титла във франското футболно първенство. Пред своята публика ПСЖ не успя да надиграе гостуващия Льо Авър в мач завършил 3:3. Резервата Гонсало Рамос отбеляза дълбоко в добавеното време за крайното 3:3, след като парижани изоставаха с 1:3 малко преди края. ПСЖ има аванс от..

публикувано на 28.04.24 в 06:25
Белослава Кръстева

Три български победи на Европейското първенство

Българките постигнаха три победи и две ремита, като допуснаха само една загуба в осмия кръг на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се провежда на о-в Родос в Гърция. С най-предно класиране от националките два кръга преди края е Белослава Кръстева, която заема 15-о място след като направи реми с французойката Софи..

публикувано на 28.04.24 в 06:16
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна още на старта на турнира в Мадрид

Григор Димитров отпадна още на старта си на турнира на клей в Мадрид от сериите "Мастърс" с награден фонд 7 877 020 евро, след като отстъпи пред чеха Якуб Меншик с 2:6, 7:6 (4), 3:6 за 2 часа и 33 минути игра. Това бе първи мач между най-добрия българин и 18-годишния чех, като това бе и втора победа на Меншик над играч от Топ 10. Съперник в третия кръг..

публикувано на 28.04.24 в 06:11

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31