Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери с хиляди машини на протест в Берлин, освиркаха финансовия министър

Автор:
На протестната демонстрация на фермерите пред Бранденбургската врата в Берлин, 15 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Хиляди трактори на протестиращи фермери блокираха днес Берлин. На протеста говори финансовият министър Кристиян Линднер, който се опита да обясни действията на правителството, но беше освиркан.

Протестиращите фермери освиркваха и се присмяха на германския министър на финансите по време на голяма демонстрация в центъра на Берлин, предаде ДПА.

Линднер се качи на подиума, за да се обърне към разгневените фермери, които протестират срещу предложенията на правителството за намаляване на субсидиите за дизелово гориво в селското стопанство. Той успя да започне речта си едва след като Йоахим Руквид, лидер на голяма фермерска организация, се обърна към множеството демонстранти.

Въпреки това събралите се фермери продължиха да акомпанират на речта му с гръмки викове "Махай се!", както и с клаксони и свирене. Подвикванията до голяма степен заглушиха речта на Линднер, въпреки поставените високоговорители:

"Не мога да ви обещая повече държавна помощ от федералния бюджет. Но можем да се борим заедно, за да се насладите на повече свобода и уважение към работата си", каза Линднер от сцената пред Бранденбургската врата, предава Ройтерс.

Още преди началото на демонстрацията Берлин се изпълни с многобройни трактори, които блокираха целия град. Над 10 000 трактора паркираха пред Бранденбургската врата и в околното пространство.

"Аз съм управителят на парите на данъкоплатците, това са вашите пари. Затова съм убеден, че политиката трябва да се научи отново да се справя само с тези пари, които данъкоплатците са предоставили на държавата", каза още финансовият министър Линднер пред протестиращите фермери в Берлин.

Линднер, описващ себе си като момче от провинцията, което някога е ринало тор в конюшните, се опита, без много успех, да спечели фермерите, като противопостави техния мирен протест в Берлин на поведението на климатичните активисти, които напръскаха с боя Бранденбургската врата - "символът на германското национално единство", отбелязва БТА.

Той посочи, че са необходими средства за дълго пренебрегвани инвестиции в училища и пътища, както и за енергийни субсидии за промишлеността. Подигравките станаха особено силни, когато Линднер свърза необходимостта от финансови средства с войната в Украйна.

"С войната в Украйна мирът и свободата в Европа отново са застрашени, така че трябва да инвестираме в нашата сигурност, както правехме преди", каза той.

Федералният министър защити намаляването на субсидиите за дизелово гориво за фермерите. Той прояви и разбиране към тяхното недоволство и призна, че плановете за икономии са изисквали твърде много от тях, твърде бързо. Според него е ясно, че германското селско стопанство трябва да остане конкурентоспособно.

Преди него говори председателят на Съюза на фермерите Йоахим Руквид, който критикува предложените компромиси от правителството, като ги нарече "мързеливи": "Ние няма да ги приемем", каза той.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13