Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи

Снимка: БГНЕС, архив

Турската държава поиска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи, за да бъдат разпитани по дело заведено срещу тях.

Бившите гранични служители Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Те са обвиняеми по дело образувано в Турския наказателен съд в Къркларели за смъртта на турски бракониер. 

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година.

На днешното съдебно заседание в Турския наказателен съд в Къркларели стана ясно, че министерството на правосъдието в Турция е поискало от Интерпол да обяви за издирване четиримата български гранични служители и ако напуснат България, могат да бъдат задържани, каза турският адвокат, защитник на българските граничари, Джошкун Молла.

Те вече са в масивите на Интерпол и са обявени за издирване. Ако напуснат България, тези гранични полицаи могат да бъдат задържани и екстрадирани в Турция:

"Възможно е./.../ Очаква се отговор от българската страна за изпълнението или пък за неизпълнението". Министерството на правосъдието е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос само за разпит в България и изпращане на показания, а просто искат да бъдат екстрадирани. С "червена бюлетина" са обявени за издирване", каза адвокат Молла. 

До момента няма реакция от страна българското министерство на вътрешните работи по случая. Българският адвокат Росен Кожухаров, защитник на четиримата граничари, заяви, че за екстрадицията им трябва да има решение на българския съд:

"Аз, в качеството си на защитник, при постъпване на документите в прокуратурата или съда ще организирам заедно с моите клиенти защитата за пред съда, ако това, разбира се, бъде необходимо и ако бъдат внесени съответните искания в българския съд", каза адвокат Кожухаров. 

През 2010 година, след двугодишно тежко разследване на Военната прокуратура срещу Михаил Цонков, делото срещу него беше прекратено поради липсата на извършено престъпление.

Разследващите бяха категорични, че смъртта на турския бракониер, пронизан от автоматичното оръжие на Цонков при инцидент край Резово, е нещастен случай.

През 2014 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Въпреки това през 2019 година турската държава образува дело срещу българските полицаи.

С какви мотиви сега се иска екстрадицията им:

"Според мен няма мотиви, то не е обосновано.  Няма решение за извършено престъпление. Българската страна може да откаже искането, защото то не е изпълняемо, те не са извършили престъпление", посочи още адвокатът.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели.  Показателни за позицията на..

публикувано на 01.05.24 в 18:05