Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен ще е третата оперативна база за медицинско въздушно спасяване

Снимка: БГНЕС

В Сливен ще бъде изградена третата оперативна база за медицинско въздушно спасяване (HEMS). 

За временна база на медицинския хеликоптер ще се ползва хангар и сграда на бившия аероклуб на летище "Бършен", който в момента се стопанисва от община Сливен. Мястото ще се ползва до изграждането на постоянна база в района на летището, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на оглед. 

Министър Гвоздейков подчерта защо е важно да бъдат изградени временни бази до създаване на постоянните: 

"Защото обществената поръчка за изграждането на оперативните бази може би ще стартира другата седмица и това е процес от година и половина, в който ще бъдат изграждани оперативните бази, тъй като първият хеликоптер трябва да пристигне в края на месеца. По договор останалите два ще дойдат лятото и в края на годината. Ние трябва да сме готови с временни оперативни бази да вкараме в експлоатация и дежурство трите хеликоптера, за да могат българските граждани, обществото, да разчитат при необходимост".

Причината да бъде избран Сливен е географското положение: 

"Филосовията на HEMS като цяло е да бъде позициониран хеликоптерът в център, който център да бъде на еднакво отстояние от градовете, в които трябва да бъде оказана съответната спешна медицинска помощ. Това са Бургас и Стара Загора, тъй като Сливен се намира в центъра на тази окръжност".

В определените шест оперативни бази е предвидено да работят около 200 души: 

"В базата ще бъдат взети екипите първо, които ще са на борда на хеликоптера. Това са пилот, парамедик, лекар, тук ще има и механик, който трябва да обслужва хеликоптера, и съответния персонал, който е необходим за поддръжката на оперативната база".

Медикоптерите ще могат да участват и в операции по планинско спасяване, каза още министър Гвоздейков. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат стойността на доставката.  През 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева.  Промените няма да..

публикувано на 30.04.24 в 14:01
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма. Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

Проф. Марин Русев: ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България", а вероятно с още някоя партия. Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР. Прогнозата е на базата на..

публикувано на 30.04.24 в 13:55
Никола Минчев

По казуса с "Да запазим Корал" Никола Минчев мисли, че може да има и "грешка с бланки"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев обяви, че не е замесен в казуса "Да запазим Корал“. Той допълни, че не е участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органите на сдружението. „По никакъв начин не съм участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органи на "Да запазим Корал“, работил съм по предходни казуси в "Да запазим..

публикувано на 30.04.24 в 13:52
Инцидентът най-вероятно не е терористичен.

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро, има ранени

Британската полиция арестува мъж, въоръжен с меч, след съобщения за хора, които са били намушкани в североизточен Лондон, предаде Ройтерс. 36-годишният мъж е арестуван, след като полицията е била извикана заради превозно средство, което се е забило в къща. Полицията съобщи, че заподозреният е нападнал граждани и двама полицейски служители...

публикувано на 30.04.24 в 13:49