Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Янков преодоля квалификациите в Пампорово

Радослав Янкиов
Снимка: БНР - Радостина Чернокова

Радослав Янков преодоля квалификацията в паралелния слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово. 

Българинът даде 4-о време в двата манша от пресявките с 57.93 секунди и се класира за осминафиналите. 

Янков бе изпреварен от трима италианци - Едвин Корати е първи, следван от Маурицио Бормолини и Даниеле Багоца. 

Основното състезание започва в 13 часа българско време, като Янков ще кара в директна елиминация на осминафиналите срещу австриеца Арвид Аунер, който даде 13-о време в пресявките.


Шампионите на планетата при младежите от Банско 2023 Тервел Замфиров и Петър Гергьовски намериха място сред първите 30 в квалификацията. Гергьовски е 26-и, а Замфиров 28-и.

Останалите шестима българи на старта Александър Кръшняк, Кристиян Георгиев, Димитър Ганчев, Георги Милчев, Станислав Вангелов и Петър Гьошарков отпаднаха след първия манш.

Тервел Замфиров и Петър Гергьовски

При дамите Теодора Пенчева не стартира втория манш. 

С първи резултат за основното състезание се класира трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка от Чехия.

По време на състезанието българските представители получиха подкрепа  и от българската експедиция на Антарктида. Във  Фейсбук беше публикуван пост "Rado Yankov, Чепеларци те подкрепяме и ти пожелаваме успех и от Антарктика!!! Успех желаем и на Тането, Митко, Петьо и Теди!!! Radoslav Yankov, Stanislav Vangelov, Teodora Pencheva, Dimitar Ganichev, Petar Gergiovski".

Сред екипа от българската експедиция на ледения континент е чепеларецът Марчо Паунов, който преди броени дни заедно с известния ни алпинист Дойчин Боянов изкачи връх "Чепеларе" и развя знамето на родопската община от него. Чепеларе е покрит с лед връх, разположен на 900 м н.в. в хребета Фрисланд. Получава това име в чест на град Чепеларе през 2002 година. Двамата го превзеха за първи път.



По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51

ЦСКА София отново надигра Левски

Отборът на ЦСКА-София се наложи с 3:1 над Левски във второто дерби през месец април, играно на стадион "Васил Левски".  Така "червените" постигнаха дубъл над големия съперник след успеха с 2:0 на 7 април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото..

публикувано на 27.04.24 в 19:12

Алина Коломиец и Жана Пенчева с второ и трето място в многобоя на МТ за Приз "Жулиета Шишманова"

Алина Коломиец и Жана Пенчева спечелиха съответно сребърен и бронзов медал в многобоя при жените на международния турнир по художествена гимнастика за Приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас. Двете грации са от клуб Левски-Триадица. Коломиец събра от 112.200 точки, след като получи оценки 29.200 на обръч, 28.750 на топка, 29.650 на бухалки..

публикувано на 27.04.24 в 17:39

Давид Иванов със сребро във финала на кон с гривни при младежите на ЕП в Римини

Давид Иванов спечели сребърен медал на финала на кон с гривни на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Той се нареди също шести на халки и седми на успоредка. Иванов се представи силно на кон с гривни и се класира втори с оценка от 14.300 точки. Европейски шампион стана Хамлет Манукян..

публикувано на 27.04.24 в 17:33
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10